ANNONS

Ökad kompetens inom livsmedelsproduktion

För att Sverige ska kunna öka livsmedelsproduktionen och därmed även öka självförsörjningsgraden räcker det inte med ökad produktion på lantbruken. Livsmedelsföretag i Sverige måste kunna förädla lantbruksprodukterna samt förpacka dem till livsmedel som kan säljas i butik.

I dag finns det mycket förädling och förpackning som inte kan ske i Sverige då vi saknar industri och kompetens. Det blir en sårbarhet i händelse av krig.
I Helsingborg försöker man bidra till att avhjälpa delar av problemet genom en ny utbildning.
Processoperatör inom livsmedelsproduktion är en 26 veckor långa utbildning, inklusive en sex veckors praktik på ledande företag inom livsmedelsproduktion, som ger deltagarna inte bara grundläggande kunskaper, utan även möjligheten att erhålla ett truckkort.

Utbildningen är förlagd i Helsingborg och drivs i samarbete med Åstorps kommun. Nu drar utbildningen igång för andra året i rad.

– Processoperatörer spelar en viktig roll inom livsmedelsindustrin och med den här utbildningen siktar vi på att utrusta våra deltagare med de färdigheter som krävs för att bli framgångsrika i branschen, säger Lisa Thorén, verksamhetschef på Folkuniversitetet.

Utbildningen är utformad i nära samarbete med industrin för att säkerställa att deltagarna får relevant och aktuell kompetens.

Hållbarhet i fokus
– Livsmedelsproduktion är en industri som värdesätter hållbarhetsfrågor och klimatarbete. Utbildningen ger grundläggande kunskaper och färdigheter som gör våra studenter redo att möta de utmaningar och möjligheter som den moderna livsmedelsproduktionen innebär.

Goda chanser till jobb 
Efterfrågan på vegetabiliska proteiner, hållbart odlad fisk och skaldjur, samt kött och chark av hög kvalitet, skapar en ökande efterfrågan på kompetenta processoperatörer. Utbildningen öppnar dörrarna till spännande och utmanande arbetsuppgifter inom hantering av råvaror och automatiserad produktion.

Utbildningen är avgiftsfri och CSN-berättigad.
– Vi ser fram emot att bidra till framtidens kompetenta processoperatörer inom livsmedelsproduktion och att möta den växande efterfrågan på kvalificerad arbetskraft, avslutar Lisa Thorén.

Relaterade artiklar