ANNONS

Osäker rening i gamla biobäddar

Cirka 14 procent av alla svenska jordbruk har en biobädd som kan förhindra att oavsiktligt spill från koncentrerade bekämpningsmedel läcker ut i yt- och grundvatten. Men de flesta biobäddarna byggdes på 1990-talet, och det är osäkert hur reningen fungerar i dem. Forskare vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har gjort en inventering av de svenska biobäddarna.
– Lantbrukarna upplever biobädden som ett praktiskt och bra system för att hantera bekämpningsmedel, men vi behöver mer kunskap om nedbrytningsförmågan i gamla biobäddars biomix. En del av dem har ju blivit 20 år gamla, och i många av dem har biomixen inte bytts ut fullständigt på många år, säger Maria del Pilar Castillo, forskare vid JTI och en av dem som har genomfört inventeringen. 

Maria del Pilar Castillo var med och utvecklade biobädden i början av 1990-talet, tillsammans med forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), för att minimera förorening av miljön från användning av bekämpningsmedel, speciellt vid fyllning av spruttanken, en typisk punktkälla för förorening. 

Biobädden är en enkel och kostnadseffektiv anläggning som består av en grop i marken fylld med en biomix av halm, matjord och torv i bestämda proportioner och som täcks med gräs. Över bädden byggs en ramp där man kan parkera den sprututrustning som ska fyllas med bekämpningsmedel. Biobädden isoleras neråt genom ett tätskikt av lera i botten, och allt spill fångas upp och bryts ner av aktiva mikroorganismer i biobädden (se skiss). 

Nu används biobäddar i stora delar av världen. Maria del Pilar Castillo har under senare år aktivt arbetat med att sprida kunskap om dem i Latinamerika och i Kina. 

Den inventering som JTI-forskarna har genomfört, har gjorts i form av en enkät som har besvarats av 104 lantbrukare under åren 2010-12. Genom enkäten har man identifierat frågor kring biobäddar att undersöka vidare. 

– Det finns också behov av modifierade biobäddar eller andra reningssystem som kan behandla större mängder förorenat vatten, säger Maria del Pilar Castillo. 

Inventeringen har finansierats av KompetensCentrum för Kemiska Bekämpningsmedel (CKB). Den har sammanställts i JTI-rapporten K&A nr 49: “Inventering av biobäddar i Sverige 2013”, som kan läsas och laddas hem på JTI:s webbplats.

Relaterade artiklar