ANNONS

OX2 planerar för storskalig EnergiPark på Åland

OX2 Åland planerar att uppföra en storskalig EnergiPark i Möckelö, Jomala, Åland, med tillhörande solpark och vätgasstation. Dessutom planeras Energiparken med starkt fokus på biologiskt mångfald, syresättning av närliggande vattendrag samt tillvaratagande av överskottsvärme genom nyttjande till fjärrvärmenätet runt Mariehamn.

 

Platsen är ett markområde väster om Medimar i Möckelö på 10,5 hektar markområde. Solparken beräknas bli upp till 10 MW och bestå av cirka 15 000 solpaneler. I anslutning till solparken planeras en fullskalig vätgasstation med 3 MW elektrolysör och en station för både personbilar och tung trafik, men även transport av vätgas till andra behov.

 

Solkraftsprojektet planeras byggas i samklang med naturen genom att ängsmark anläggs för biodling och fårbete, samt med en grundkonstruktionen i trävirke för att binda koldioxid (CO2). Överskottssyret som produceras från vätgasproduktionen kommer att användas för att syresätta närliggande vattendrag, och studera hur det kan förbättra undervattens habitat för vattenlevande djur. Dessutom är målet att överskottsvärmen ska kunna nyttjas till fjärrvärmenätet och på så sätt minska oljeberoendet ytterligare.

 

– Fantastisk att vi nu kan berätta mer om detta som vi arbetat med under en längre tid. Vi har nu skrivit på arrendeavtal för marken vilket medför att detaljplaneringen för projektet nu går in i nästa fas. Mycket arbete är redan igång, men det är många faktorer ytterligare som skall falla på plats innan byggstart inleds, inklusive nödvändiga tillstånd. Energiparken är ytterligare ett led i vår strävan att göra Åland till den ledande gröna energihubben i Norden, säger Anders Wiklund, Ö-ambassadör Åland.

 

Parken planeras även utrustas med storskalig batterilagring, som både ska kunna ge möjlighet till elbilsladdning (snabbladdning) men även en möjlig balansering av elnätet. Således två olika typer av lagring av energi i själva parken genom både vätgas- samt storskalig batterilagring.

 

Ambitionen är att byggstart skall kunna ske inom 1-2 år.

Relaterade artiklar