ANNONS

Pågen köper mer höstspannmål

Pågens bageri ökar andelen höstspannmål i sitt bröd. I dag är det 85-90 procent höstspannmål som mals till mjöl för Pågens produktion.

Att odla tåliga spannmål och kvalitetsvetesorter som lämpar sig för såväl brödbakning som det svenska klimatet, är viktigt för att säkra tillgången på svenskt bröd. Att svensk odling spelar en central roll för livsmedelsproduktionen i vårt land kan illustreras med exemplet att en kvadratmeter spannmålsodling resulterar i cirka två bröd.
– I spåren av pandemin har svensk livsmedelsförsörjning hamnat i fokus. Att yttre faktorer som väder och vind påverkar skördeutfallet har man alltid vetat, och därför är det viktigt att försöka få stabila skördar. På Pågen har vi alltid värnat om det svenska jordbruket. Det är ju vår uppgift att se till att det finns bröd på bordet, att det är bakat i Sverige och bakat på svenskt mjöl, säger Anders Carlsson Jerndal, vd på Pågen.

Höstsått högproteinvete minskar import

Mjölet utgör den största ingrediensen när man bakar bröd. Tillsammans med utvalda odlare bedriver Pågen genom sin kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, ett utvecklingsarbete för att säkra tillgången på hållbart svenskt mjöl. Höstsådd och testodlingar är en viktig del i Pågens arbete för
att säkerställa ett både livskraftigt och hållbart, svenskt jordbruk.

De senaste årens testodlingar har resulterat i att nya sorter av höstsått högproteinvete nu odlas i Sverige istället för att importeras. Högproteinvete, vilket behövs för att baka luftiga, goda bröd, har tidigare krävt antingen sådd på våren eller import i hög utsträckning. I höst ökar Pågen via sina odlare sådden av högproteinvete med ytterligare 25 procent mot förra året.
– Med årets minskade skörd i färskt minne arbetar vi långsiktigt för att säkra tillgången på svenskt mjöl. Många år av utvecklingsarbete av inte minst höstveteodling har frigjort oss från importberoende. Höstvetet, vilket ger en mer stabil skörd, är nu i större utsträckning än tidigare en stor del av våra odlares totala sådd. Rotsystemet slår djupare när det sås på hösten, vilket gör att grödan bättre står emot exempelvis torka, men kräver dessutom mindre gödning vilket är bra för miljön, säger Jörgen Hansson, utvecklingschef på Pågens kvarn Lilla Harrie Valskvarn.

Relaterade artiklar