ANNONS

Pälsindustrin mot avgrunden

Det ser mörkt ut för pälsindustrin i Europa just nu. Även om Danmark återigen tillåter minuppfödning efter två års produktionsstopp är det stora krafter i det landet just nu som vill stoppa näringen.

I helgen gick demonstrationer genom Köpenhamn för att påverka politiker att sätta stopp för pälsuppfödning och när de farmare som nu åter startar upp får leverans av nya avelsdjur till Danmark finns ofta demonstranter på plats vid gården.
Några länder inom EU har infört förbud mot pälsdjursuppfödning, och en del även före coronapandemin.
När Danmark slog stopp för minkuppfödning under pandemin blev även resultatet att auktionshuset i för minkskinn i Danmark, Copenhagen Fur, beslutade sig för att stänga och avveckla verksamheten. Närmsta auktionshus för minkskinn är efter det Helsingfors.
Som vi tidigare rapporterat om har över en miljon namnunderskrifter för ett förbud mot minknäringen samlats in i tillräckligt många EU-länder för att EU-kommissionen ska titta på frågan och inom EU har det under de senaste dagarna även kommit upp förslag om att minken ska ses som en invasiv art i unionen.
Det är inte mycket just nu som talar för att minkuppfödning blir en långvarig näringsgren i EU men de som är i näringen bör fortsätta. Dels kan opinionen vända, sådant har hänt förr, dels blir minkfarmarna troligtvis ekonomiskt kompenserade av staten om det blir ett förbud.
Minkuppfödning är på många vis mycket smart. När det började för över 50 år sedan tog minkfarmarna emot avfall från fiskindustrin som på farmarna omvandlades till exklusiva minkskinn och näringsrik organisk gödsel. Fiskindustrin blev av med ett problem som i stället resulterade i en lönsam näring. Problemet är som alltid att när något är lönsamt så ökar det och sedan länge räcker inte avfall från fiskindustrin till för att utfodra alla minkar utan haven dammsugs enbart för minkarnas skull och även andra foderprodukter som majs och spannmål används för att dryga ut minkens meny. Därmed konkurrerar minken med livsmedelsprodukter som människor kan äta och då minken inte producerar mat blir det lite snett när en stor del av världens befolkning svälter.
Ett annat argument mot minkuppfödning är att minken enbart föds upp för sin päls medan kon, grisen, fåret och hönan i första hand föds upp för att ge livsmedel till människor. Om grisen som blir bacon är gladare på vägen till slakteriet jämfört med minken som blir en päls är däremot oklart.

Relaterade artiklar