Planera för starkare dollar
I takt med att finanskrisen ökar i Sydeuropa, med rykte om att de svagaste länderna kommer att lämna valutaunionen, stiger dollarn i värde, först och främst jämfört med euron.
Även den svenska kronan står sig just nu bra mot euron, strax under 8:90 svenska kronor för en euro.
Men vad som händer med den svenska kronan om det skulle bli en verklig kris är svårt att säga. Vid finnanskrisen, som började hösten 2008, föll den svenska kronan jämfört med euron under lång tid och detta trots att Sverige hade ett betydligt stabilare finansiellt läge än många länder inom valutaunionen i Europa. Då var teorin att små valutor faller i kristidern, oavestt hur bra det går för landet.
Men det handlar nog inte bara om att ha en liten valuta utan marknaden tittar på faktiska risker och möjligheter. I stället handlade det om stora bankers riskexponering i svaga länder. Om den samlade utlåningen, från svenska banker till en specifik riskregion, utgör en väsentlig del jämfört med den statliga budgeten, kan ju landets finanser förstöras på kort tid om bankerna förlorar pengar och staten tvingas stötta dem ekonomiskt för att undvika en större kris.
Dessa siffror är naturligtvis intressanta att följa om man behöver kunna bedöma den svenska kronans framtida utveckling mot euro och dollar.
Allt som köps in till lantbruket och mycket av det som säljs påverkas av dollar eller euro. Beroende på vilket håll man tror att en viss valuta ska röra sig bör man lägga upp en strategi för de inköp och de försäljningar man avser göra för att bedriva årets växtodling.