ANNONS

Positiv ökning av svensk nötköttsproduktion

Inom Handlingsplan Nöt arbetar olika aktörer för att öka den svenska produktionen av nötkött. Målet är att öka landets självförsörjningsgrad men även att möta den svenska konsumentens efterfrågan på ett hållbart svenskproducerat nötkött. Under våren har flera åtgärder genomförts och de sammanlagda resultaten visar nu att den svenska produktionen på nötkött äntligen ökar.

– Det är mycket glädjande att allt det arbete som lagts ner av olika aktörer äntligen visar positiv effekt och att vi kan erbjuda våra konsumenter mer svenskt nötkött, säger Theres Strand, vVD på Svenska Köttföretagen och ansvarig för branschens Handlingsplaner.

Svenska nötköttsproducenter är generellt duktiga på att föda upp och ta om hand sina djur, men trots detta har det varit en lång tid med negativ utveckling. Sedan 1930-talet har antalet kor i Sverige halverats, medan antalet nötkreatur successivt har ökat globalt. Idag finns 79 procent av världens alla nötkreatur i Sydamerika och Afrika tillsammans, medan endast en 1 promille av nötkreaturen föds upp i Sverige.

– Målet med Handlingsplan Nöt är att öka den svenska nötköttsproduktionen och därmed också självförsörjningsgraden på nötkött i Sverige. Idag är ca hälften av det nötkött som äts i Sverige importerat, men i framtiden vill vi kunna erbjuda betydligt mer svenskt, vilket skulle gynna både den svenska bonden, antalet arbetstillfällen i landet, den biologiska mångfalden samt miljön i övrigt positivt, berättar Theres Strand.

Handlingsplanen är indelad i fyra målområden; marknad, export, produktion samt stöd och regler. Inom dessa har branschens olika aktörer såsom myndigheter, producenter, rådgivningsföretag och handel definierat olika delmål med tillhörande åtgärder. Inom Handlingsplan Nöt finns totalt 82 åtgärder som ska vara genomförda till årsskiftet 2018/2019.

Theres Strand, vVD på Svenska Köttföretagen

Relaterade artiklar