ANNONS

Prisuppgången kom av sig

Förra veckans relativt stora prisuppgång, framförallt på majs, kom av sig och under denna veckan har vi fått se fallande priser, om än ganska lite.
När börserna stängde hade vete gått ner 0,4 procent på Matif i Paris medan majs gått ner med 1,8 procent och oljeväxter gått ner med 1,0 procent.
I Amerika gick det dock bättre för vete, plus 0,3 procent på Chicago medan majsen gick ner 2,6 procent och sojan gick ner 0,9 procent.
Prisnedgången under de senaste månaderna må vara frustrerande för växtodlare. Det är aldirg kul med låga priser i skörd, men studerar man prisutvecklingen några år tillbaka i tiden ser man att det nästan alltid är en prisnedgång i augusti/september för att därefter stabiliceras och sedan stiger priset igen antingen på senhösten, vintern eller våren, beroende på tillgång och efterfråga, samt rapporter om skörd på södra halvklotet, de som tröskar när vi har vintervila.
Därmed kan man återigen konstatera vikten av en försäljningsstrategi när det gäller spannmål.
Jag hör i dag lantbrukare som levererar maltkorn för 1:90 och fodervete för 1:60 mitt i skörd, enligt kontrakt man tecknade i vintras eller i våras. Samtidigt hör man om dem som levererar utan kontrakt nu mitt i skörd och får 80 öre för sin foderspannmål a-conto. Dessa lantbrukare får kanske 20 öre i tilläggsbetalning beroende på hur deras spannmålshandlare lyckas, men slutpriset blir runt en krona per kg.
Det gäller alltså att följa marknaden hela hösten 2015, vinter och våren 2016 och vara beredd att teckna ett kontrakt till vettigt pris för skörden 2016. Alternativt har man egen tork och lagringskapacitet samt är så likvid att man inte behöver sälja i skörd 2016, utan ligger kvar med varan till priset är rätt.
I Sverige är det mesta skördat nu förutom i norr och i vissa områden i Närke och norr om Mälaren där stora nederbördsmängder ställt till det.
De svenska priserna står under hård press, framföralt foderspannmål, till följd av att mycket vete inte klarar proteinkraven till kvarnarna och att mycket maltkorn också ligger för lågt när det gäller proteinet.
Svenska priser är långt under de internationella börserna och därmed borde priset här hemma kunna stiga i höst även om börspriset ligger stilla.
Decemberterminen för vete är motsvarande 1:56 svenska kronor per gk på Matif medan det svenska priset endast är 1:10 kronor per kg.
Just nu betalas i Sverige för kvrnvete 1:20 kronor per kg vid 11 procent protein, 1:05 kronor per kg för fodervete och etanolvete, 1:- krona per kg för rågvete, 1:10 kronor per kg för råg, 1:25 kronor pr kg för grynhavre, 1:05 kronor per kg för foderkorn, 1:40 kronor per kg för maltkorn, 1;75 kronor per kg för foderärtor, 1:90 kronor per kg för åkerbönor och 3:10 kronor per kg för oljeväxter.
Det är alltså fortfarande läge för animalieproducenter att ta positioner för en lägre kostnad för kommande års foderförbrukning.

Relaterade artiklar