ANNONS

Rätt avtal vid solcellsarrende

Sammanfattningsvis kan sägas att arrende för solceller är en bra affär för en markägare men inte till vilka villkor som helst, och första budet i avtalsförslaget är normalt inte det bästa.

Intresset för att arrendera ut mark för solcellsanläggningar är fortsatt stort, men det finns en del saker att hålla ordning på och några fallgropar man kan trilla i när det kommer till avtal vid arrendekontrakt. Handelsbanken tog kontakt med Mikael Fligman, jurist på Fyrklövern ekonomi och juridik, för att få tips kring vad man som markägare ska tänka på. Här kommer Handelsbankens rapport i ämnet:

Vilka för- och nackdelar ser du med att arrendera ut mark till solceller?
– När en markägare får en förfrågan från en aktör om avtal för etablering av solceller på dennes fastighet kan det vara lockande att acceptera de villkor som presenteras av aktören. Detta då arrendeersättningen för solceller vanligtvis klart överstiger den avkastning man annars har för sin skog eller åker. Detta är den stora fördelen för en markägare att under lång tid erhålla en högre ersättning än marken annars avkastar. Tänk dock på att aktören inte lämnar sitt bästa bud från start.

Det finns dock inte enbart fördelar med utarrendering för solceller. Det läggs en ”död hand” på området då man inte vet om det blir verklighet med anläggandet av solceller. Detta kan bero på att tillstånd kan vägras, anslutning saknas eller något annat. Tillståndsprocessen tar ofta ett tag och avtalsutkasten ger oftast aktören en ensidig rätt att kliva av. Viktigt är att man ser till att få en årlig ersättning fram till dess att solcellerna är igångsatta. Det är också viktigt att man sätter upp tider vid vilka aktören senast ska ha agerat gällande olika åtgärder och att fastighetsägaren kan kliva av om aktören inte håller dessa tider.

Hur långt löper normalt ett arrende?
– Det är av största vikt att man noga går igenom ett avtalsutkast och förhandlar om relevanta villkor då avtalet oftast har en lång avtalstid överstigande 30-35 år samt att det rör sig om mycket pengar.

Hur brukar en ersättningsmodell se ut?
– Det finns olika ersättningsmodeller men de vanligaste är kr/ha eller en fast procentsats av det som solcellerna producerar. Det är av vikt att ha vissa ersättningsgarantier.

Vad är viktigt att tänka på när man skriver arrendeavtal kring solceller?
– Många avtal innehåller numera också energilagring, utan särskild ersättning under argumentet att det rör en liten yta. Detta ska inte accepteras.

Aktörerna vill ofta ta sig rätt att kunna nyttja vägar, anlägga nya, göra ledningsdragningar med mera både inom och utom arrendeområdet och detta utan ersättning. Detta är något man måste se över från fastighetsägarens sida.

Den aktör som presenterar sig för en markägare är många gånger ett 25 000 kr bolag* varför man saknar ”muskler”. I en sådan situation är det viktigt att begära någon typ av säkerhet för skyldigheterna enligt avtalet. Sedan vill arrendatorn ofta ha möjlighet att överlåta avtalet till annan och då gäller det att se upp.

Vilka fallgropar får man som markägare passa sig för?
– Det finns många gropar en fastighetsägare kan falla i om man inte är observant men i huvudsak är avtal gällande solceller och energilagring en bra affär för en markägare och något som klart rekommenderas, förutsatt att man får till vettiga villkor, vilket man vanligtvis får efter förhandlingar.

Det är viktigt att ta rådgivningshjälp i ett tidigt stadie då det annars kan irritera en aktör. Denne tror att man är överens om diverse villkor och sedan kommer rådgivaren in och har vissa avvikande råd.

Visst uppstår det en kostnad att få avtalsutkastet granskat samt erhålla synpunkter och rådgivning, utan att man som fastighetsägare är säker på att det blir någon etablering eller ens ett avtal. Det handlar dock om så stora värden och lång löptid att det rekommenderas att man tar hjälp redan i ett inledande skede så att man hamnar rätt redan från start.

Hur märker du av intresset för att arrendera ut mark till solcellsföretag i din yrkesroll?
– Trycket har minskat något då det är färre aktörer som är ute för att skaffa mark. Trycket är dock förfarande stort och det är till övervägande del seriösa aktörer därute.

Var i processen kommer du in?
– Vi som rådgivare kommer tyvärr många gånger in för sent i processen. Parterna har redan förhandlat en del eller till och med anser sig klara med förhandlingen. Man kommer för en sista koll av avtalsvillkoren. Har vi då, som rådgivare, synpunkter skapar det ofta en irritation hos aktören som utgått från att man är överens och det kan i värsta fall leda till att avtalet inte blir av. Det är alltså viktigt att kontakta en rådgivare så snart man erhåller ett första avtalsförslag för att undvika onödig irritation samt för att sannolikt spara kostnader.

Sammanfattningsvis kan sägas att arrende för solceller är en bra affär för en markägare men inte till vilka villkor som helst och första budet i avtalsförslaget är normalt inte det bästa. En fastighetsägare bör ta hjälp för att hamna rätt då det rör sig om att stora belopp och långa tider.

Relaterade artiklar