ANNONS

Resistens hos stora leverflundran ska undersökas

Inälvsparasiten stora leverflundran som angriper idisslare – nötkreatur och får – har blivit vanligare i Sverige. I ett nytt projekt med finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning ska forskare vid SLU och Svenska djurhälsovården undersöka om det beror på resistens mot avmaskningsmedel eller om det finns andra förklaringar.
Under tre år ska forskarna bland annat studera effekten av avmaskningsmedlen albendazol och triklabendazol, kartlägga resistensläget för albendazol samt ta fram metoder för att övervaka läkemedelsresistens hos stora leverflundran.
– Angreppen har blivit vanligare och det orsakar både ekonomiska förluster och lidande säger Johan Höglund, forskare på SLU. Ökningen kan bero på klimatförändringar, resistens eller att avmaskningsmedlet använts på fel sätt.
Albendazol har använts i Sverige under mer än 40 år och den rekommenderade dosen är 33 procent lägre än i andra länder. Den relativt låga dosen kan vara en förklaring till att resistens utvecklats. En annan förklaring till ökningen kan vara att medlet används på fel sätt eller vid fel tidpunkt. Användningen måste anpassas till ett stort antal faktorer för att få avsedd effekt.
Mer kunskap om resistensläget kan bidra till att minska ett växande problem som redan i dag drabbar många djur och lantbrukare.
Projektet finansieras genom Stiftelsen Lantbruksforskning med 1 119 000 kronor över tre år.

Relaterade artiklar