ANNONS

Risk för stigande gödselpris

Spannmålspriset internationellt styr priset på gödsel. Det spåg vi år 2007. När spannmålspriset steg kraftigt följde priserna på gödsel och alla andra insatsvaror med upp. Så fungerar det i en marknadsekonomi och det är sunt.
Att det stämmer vad gäller gödsel intygas av gödselindustrin. När priset på spannmål går upp ökar såväl spannmålsarealen som intensiviteten i odlingen och då ökar efterfrågan på gödsel och priset går upp.
Just nu tror de flesta att spannmålspriserna ska stiga. Gör de det kommer även gödseln att bli dyrare.
Som lantbrukare gäller det att lägga upp en strategi vad gäller gödselinköp. Utifrån hur priset på gödsel är nu i förhållande till de senaste åren och i kombination med hur man tror spannmålspriserna ska utveckla sig framöver ska man fatta beslut om man ska köpa gödsel eller vänta.
Priserna på kväve och fosfor har efter rekordnivån hösten 2008 fallit tillbaka rejält medan priserna på kalium inte gått ner lika mycket. Analytiker tror inte att priset på kalium kommer att gå ner till gamla nivåer utan här måste lantbrukarna vänja sig vid en ny högre nivå.
Intressant på gödselmarknaden är att produkten Kalksalpeter verkar komma tillbaka till svenska lantbrukare. Kalksalpetern har varit brota som ett alternativ i svenskt växtodling under flera år då prisnivån på denna produkt varit för stor och den kalksalpeter Yara producerat har sålts på andra marknader, bland annat till grönsaksodliong runt medelhavet, odlingar som kunnat betala ett större pris för kvävet. I skrivande stund kostar kalksalpetern 1:42 kronor per kg, det vill säga 9:16 kronor per kg kväve, att jämföras med 2:10 kronor per kg för NS 27-4, det vill säga 7:78 kronor per kg kväve. Eftersom kalksalpetern är betydligt mer snabbverkande är den intressant med den lilla prisskillnad som just nu råder.

Relaterade artiklar