Robotar klarar utsläppskraven
Lätta och energisnåla robotar kan vara lösningen när utsläppsreglera skärps ytterligare framöver.
När avgaskraven kom för drygt tio år sedan avsågs endast motorn. Motorn konstruerades för att uppfylla kraven vad gäller maximalt utsläpp av kolväten och partiklar och var den okej var det bara att installera i traktorer och självgående maskiner. Från och med avgaskrav steg IIIB, som började gälla 1 januari 2012, för en del effektstorlekar, skulle utsläppen mätas när väl motorn var monterad i den maskin den var avsedd för. Detta ökade naturligtvis kraven.
Nu finns det förslag inom EU att utsläppen ska mätas totalt vid ett utfört arbete och då blir det genast mer komplicerat. Plötsligt spelar även maskinen bakom traktorn roll och tanken är att man ska ställa utsläppen i relation till mängden livsmedel som produceras på åkern. Troligtvis kommer allt som tillförs åkern att räknas in, såsom bränsle, utsäde, gödsel och växtskyddsmedel, på belastningskontot.
Att driva lantbruket med reducerad jordbearbetning blir således positivt på den ena sidan, men innebär det även en skördeminskning kan nettot bli sämre totalt.
Under en tid har man på lantbruksmässor kunnat se robotar som ska ta över traktorns arbete, men de har ännu inte fungerat i praktisk drift.
Köpenhamns Universitet har tillsammans med ett universitet i tyska Kaiserslautern och ett institut i Nederländerna arbetat hårt för att ta fram en fungerande robot och har nu gjort stora framsteg.
Roboten heter Crop Scout och har till uppgift att köra runt på åkern och kontrollera sjukdomar som svamp och skadegörare på grödan. Genom att endast behandla just där det behövs minskas förbrukningen av växtskyddsmedel med häpnadsväckande 98 procent.
Samtidigt går det endast år 10 procent av den energi som normalt behövs för att köra med en traktor med växtskyddsspruta.
Förutom universiteten är även industrin med i projektet, som heter European Robotics Research Platform och förkortas Euron. Det startades år 2000 och har under åtta år finansierats från EU.