Sådden viktigast vid betodling
En god och väl utförd sådd är en förutsättning för en hög skörd, skriver Nordic Sugar på sin hemsida.
En god såbädd bör skapas med så få överfarter som möjligt, och skall när man är färdig bestå av både små och stora aggregat. Det är viktigt att jordstrukturen är tillräckligt fin så att jorden kan omsluta fröet och förhindra avdunstning. Många uppharvningar och överfarter på fältet kan leda till uttorkning och packningsskador under såbädden.
Under torra förhållanden är det bra om uppharvning och såbäddsberedning görs strax innan sådd för att behålla så mycket som möjligt av fukten i marken. Allt för intensiv harvning kan resultera i för fin struktur på såbädden och ökad risk för igenslamning och skorpbildning vid regn.
Använd ett redskap med många tättsittande och styva pinnar där djuphållningen kan kontrolleras vid såbäddsberedningen.
Vid vårplöjning eller vid djupare harvning på våren föreligger risk för uttorkning och då är återpackning av såbädden viktigt för att säkra fukt och närningstillförsel till fröet och groddplantan.
En god såbädd är grunden för en lyckad sådd.