ANNONS

Skogsentreprenörerna går på knäna

En snörik vinter som följts av en extremt lång torrperiod med brandrisk utfärdad över nästan hela landet får nu sitt efterspel. Skogsbolag använder schablonersättningar och förskott som metod och nu väntar ett stålbad för branschen. 

– Som skogsentreprenör är man suverän företagare med allt vad det innebär. För att kunna få en väl fungerande affärsprocess mellan en entreprenör och en kund krävs att båda har en ömsesidig respekt för varandras suveränitet. Varje entreprenör ska behandlas och bemötas som ett företag, inte som del i ett kollektiv med generella utbetalningar, säger Bernt Hermansson, ordförande i Skogsentreprenörerna.

Den fasta kostnaden för en maskingrupp i ett entreprenadföretag ligger på mellan 65 och 70 procent av den totala kostnaden. Dom ersättningar som skogsbolag idag betalar ut i stilleståndsersättningar ligger på mellan 25 och 30 procent.

– Tyvärr flaggar många entreprenörer för en desperat situation med befarad likviditetsbrist i augusti och september. Skogsbranschen står så vitt vi kan se inför en akut risk att mista ett betydande antal duktiga, ambitiösa och kostnadseffektiva entreprenörer som riskerar falla offer för okunskap hos kunderna. Det finns en uppenbar risk att skogsindustrierna blir sittande med Svarte Petter och inte får ut sitt virke i höst och detta på grund av att vi kan se stor skillnad mellan hur kunderna hanterat de branschgemensamma riktlinjerna kring brandrisk, fortsätter Bernt Hermansson.

Enligt en enkät bland SE:s medlemmar lider nära 1/3 av medlemmarna  likviditetsbrist efter första halvåret 2018. Flera entreprenörer vittnar också om att man överväger att lämna branschen på grund av den stora osäkerheten i förhållande kund-entreprenör. Förskott är inget acceptabelt alternativ för en hållbar bransch, enligt samma enkät. Ersättning för beordrat stopp borde istället utbetalas i form av stilleståndsersättning med tanke på att ingen entreprenör står stilla när man skulle kunna köra.  

Relaterade artiklar