ANNONS

Skördemogen spannmål måltavla för ryska attacker

Sedan vetet börjat mogna på de Ukrainska fälten har de blivit en måltavla för ryska brandbomber. Enligt organisationen WRRU har så mycket som 355 000 hektar skördemogna fält satts i brand av ryska trupper.

Just nu är man inne i sluttampen av skörden i Ukraina och trots de stora riskerna det innebär rullar tröskorna på fälten. Enligt studier från Kyiv school of economics har kriget orsakat skador på den ukrainska lantbrukssektor till ett värde av 27,6 miljarder dollar.

WRRU samlar in pengar till drabbade småskaliga lantbrukare.

Organisationen WRRU samlar in pengar till krigsdrabbade småskaliga lantbrukare. FOTO: WRRU.org

Lantbruksnytt har pratat med Roman Grynyshyn, som startat organisationen WRRU som samlar in pengar till krigsdrabbade småskaliga Ukrainska lantbrukare, och han får nu dagligen rapporter om nerbrända fält.
– Sedan spannmålen blev skördemogen har de börjat använda brandgranater som de avfyrar mot fälten. Vi vet att 351 00 hektar skördemogen spannmål bränts ner, men förmodligen är den siffran nu uppe i minst 355 000 hektar, säger Roman Grynyshyn.

Enligt organisationen är 30 procent av landets odlingsmark i dag antingen osäker eller ockuperad. Över väldigt stora ytor jordbruksmark finns också fortfarande stora mängder odetonerade ryska minor.
– I själva verket har de använt dessa specifikt riktat mot lantbruket. Nu ser vi hur traktorer och maskiner exploderar ute i fälten. Detta är ännu ett bevis på hur odlingsmarken är det andra slagfältet. 

Enligt det ukrainska lantbruksministeriet har landet fram till och med den åttonde juni förlorat omkring 2 300 lantbruksmaskiner. Antalet hektar som måste minröjas, vilket kostar mellan tre och fem dollar per kvadratmeter och tillsammans uppgår till 155 miljarder dollar, utgör en lika stor yta som hela Nya Zeeland.

Första delen av intervjun med Roman Grynyshyn går nu att se i dagens upplaga av Lantbruksnytt webb-tv.

Relaterade artiklar