ANNONS

Nya SLU-professorer föreläser i Uppsala

Vid SLU installeras i år nio nya professorer. Torsdag den 30 mars håller de sina installationsföreläsningar i Ultuna utanför Uppsala. Föreläsningarna handlar om fisk, kött, mjölk och framtidsgrödor, om djursjukvård, och om mark och landskap. De kan även kan följas på webben.

De nio professorer som installeras i Ultuna i år forskar inom väldigt olika områden, men de arbetar alla med lösningar på dagens utmaningar.

Inger Lilliehöök ska prata om kemiskt detektivarbete i djursjukvården; hur analyser av blodprov från sjuka djur kan användas för att ställa diagnoser, utvärdera behandlingar och följa sjukdomsförlopp.

Jean François Valarcher ska prata om virus som orsakar epidemier bland nötkreatur, och ibland även smittar människor. Han utvecklar vacciner och diagnostiska test som kan användas för att förebygga nya utbrott.

Torbjörn Lundh ska prata om djurfoder, och mat, som baseras på restprodukter från jord- och skogsbruk och fiske. Han undersöker t.ex. hur odlad fisk hanterar foder som innehåller insektslarver, jäst och biomassa från andra mikrober.

Sigrid Agenäs ska prata om kor, mjölk och trender: Hur man får kor att må bra, och ge mycket mjölk. Och hur modern teknik kan ge bättre djurvälfärd.

Anders H. Karlsson ska prata om köttkvaliteter såsom mörhet, färg, smak och vattenhållande förmåga. Han vill ha en köttproduktion som ger gott kött, och som samtidigt är både miljömässigt och ekonomiskt hållbar.

Thomas Oles ska prata om landskapsarkitektur: Hur människor och samhällen har utformat sin omgivning i olika tider och i olika regioner, men också om landskapet som ett sätt att förstå världen.

Michele Casini ska prata om de utmaningar som havsfisket står inför, med fokus på torsken i Östersjön. Han följer beståndens utveckling, och har som mål att främja en ekosystembaserad fiskeriförvaltning.

Thomas Keller ska prata om åkerjordens arkitektur: Hur jordens beståndsdelar i samspel med väderlek, växter, maskar och andra organismer bygger upp en struktur, som i sin tur påverkas av våra lantbruksmaskiner.

Pär Ingvarsson ska prata om växters anpassningsförmåga: Om den genetiska bakgrunden till att växter klarar sig mer eller mindre bra i en viss miljö – kunskaper som kan ge oss grödor för framtidens klimat.

Relaterade artiklar