Små skotare
Skogsforum.se redovisar regelbundet registreringsstatistik över antalet större skotare som når den svenska marknaden. Hittills har det inte funnits någon heltäckande marknadsstatistik för antalet mindre skogsmaskiner som sålts i Sverige men nu har Skogsforum sammanställt dessa uppgifter för första gången.
Med mindre skogsmaskiner avses skotare med lastförmåga mellan tre till sex ton samt motsvarande storlekar för skördare. I det övre segmentet finns maskiner som säljs till både skogsägare och entreprenörer som t ex Malwa samt Terri och Vimeks större maskiner. Uppgifterna i Skogsforums sammanställning baseras på en blandning av registreringsdata från Transportstyrelsen och egna uppgifter från tillverkarna.
– I den mån sammanställningen baseras på uppgifter från tillverkarna så har vi i de flesta fall fått fullständiga uppgifter över levererade maskiner, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum. Det här gör att vi har kunnat följa upp och säkerställa att uppgifterna är korrekta vilket gör den här sammanställningen mycket tillförlitlig.
Flest maskiner från Vimek och Malwa
Total har det sålts 63 mindre skogsmaskiner på den svenska marknaden under 2017. Fördelningen är 45 skotare och 18 skördare. Klart flest maskiner har levererats av Malwa och Vimek som båda har fått ut 26 resp 27 maskiner på marknaden. Malwa några fler skotare och Vimek några fler skördare. Terri, WoodTiger och Novotny är andra maskiner som levererats under året men i färre antal. Hela marknaden redovisas i tabell 1.
Fler som registrerar skotare 2018
Vimek och Terri har sedan något år tillbaka registrerat sina skotare hos Transportstyrelsen och i år börjar även Malwa registrera sina. Det innebär att den här marknaden för mindre maskiner blir mer transparent.
Alstor in på listan 2018
Utöver de tillverkare som redovisas i tabellen över levererade maskiner 2017 finns Novotnys LVS 520 med sex tons lastförmåga. Den har inte levererats på den svenska marknaden under 2017 men Thomas Fransson på Fröseke Industri AB som är svensk generalagent säger att de kommer att ta in några uppgraderade maskiner till Sverige under 2018. Fransson säger att de svenska proffskunderna är krävande och hellre vill ha en fullutrustad maskin även om den blir några hundra tusen dyrare. En annan maskin som kommer under 2018 är Alstors nya 840 PRO som kvalar in på listan med lastvikter över 3000 kg. Prototypen premiärvisades på Elmia Wood 2017 och de första maskinerna är nu under tillverkning och kommer att levereras under året.
Goda lastindex
De mindre maskinerna har i jämförelse med de större skotarna bättre lastindex. D v s kvoten mellan den maximala lastkapaciteten och maskinens egenvikt. De flesta har ett lastindex över 1.0 vilket innebär att de lastar mer än de väger. När det gäller de större skotarna så har lastindex sjunkit stadigt från 70- och 80-talets maskiner och ligger idag oftast runt 0,7-0,8. Ibland t o m lägre. Ökad förarkomfort, längre kranar och hållbarare maskiner är delar av förklaringen till att de större maskinerna blivit tyngre. Skälet till att de mindre maskinerna har bättre lastindex finns till viss del att finna i en enklare förarkomfort.
I tabell 2, Sammanställning av Gallringsskotare, finns en komplett förteckning över de gallringsskotare som nu finns tillgängliga på den svenska marknaden från tre till elva tons lastvikter.
Stor svensk tillverkningsindustri
Även om de flesta maskiner som arbetar i det svenska skogsbruket är större maskiner så representerar ändå det här mindre storlekssegmentet en betydande svensk tillverkningsindustri. Bortsett från Novotnys skotare så tillverkas samtliga av de mindre maskinerna i Sverige. Värdet av den svenska marknaden inom det här storlekssegmentet 2017 bör hamna runt 100 miljoner kronor grovt uppskattat. Därtill har tillverkarna även en betydande exportmarknad som bör vara nästan lika stor i värde.