ANNONS

Smidig 20-tonnare på larver

Fyra snabbval beroende på arbete gör JCB JS 220 LC till en smidig maskin som man snabbt kommer igång med.

På JCB JS 220 LC kan föraren välja mellan fyra olika arbetslägen; auto, ekonomi, lyft och precision. Beroende på vilket val man gör får hydrauliken olika beteende. Det är ett bra system som medför att föraren snabbt kommer igång med sitt arbete och maskinen beter sig på ett bra sätt. Motorvarvtalet anpassas automatiskt så att man hela tiden erhåller minsta möjliga bränsleförbrukning oavsett vad man gör.
Bandbredden är 700 mm på testmaskinen man kan vara allt från 600 till 900 millimeter. Testmaskinen har 5,7 meters bom och 2,4 meters sticka. Stickan kan vara upp till 3,1 meter på JS 220.
Vi testkör maskinen i två olika arbeten. Vid normal grävning är den snabb och effektiv och man har exakt kontroll. Joysticksen i armstöden har fin följsamhet och det är enkelt att skifta mellan snabb och effektiv grävning till finjustering när man kommit ner till ungefärligt djup i grävschaktet. Rototilten är levererad av Steelwrist och sköts med rullar i joysticks. Priset i vidstående faktaruta avser dock endast basmaskin utan rototilt och skopa.
Det finns inget att klaga på när man gräver och sikten är perfekt. Hytten har stora rutor och framrutan kan öppnas och dras upp i taket om man vill ha bättre kontakt med den som arbetar nere i gropen.
Förarplatsen är bekväm med alla knappar och reglage till höger. Det finns en riktig klimatanläggning så det är bara att ställa in önskad temperatur. Luftutsläppen sitter bra fördelade för att ge värme eller kyla på rätt plats och även få bort imma. Bakom den fjädrade förarstolen finns det ett stort utrymme för en kylväska eller något annat man behöver ha med sig under dagens arbete.
Det är även tyst i hytten och vi mäter ljudnivån till 64 dBA vid tomgång och 72-74 dBA vid arbete.
När vi är färdiga med det första arbetet och larvar iväg har vi tre hastigheter att välja mellan. Larvhastigheterna 2,3, 3,3 och 5,6 km/h väljer man med en knapptryckning mellan låg och hög medan maskinen automatiskt växlar från steg två till tre. Trots att maskinen är relativt stor och tung är den smidig att larva med och vrida runt.
Nästa arbete består i att lasta och även då är maskinen effektiv. Den är snabb i reaktionen och man arbetar bra från en hög med material som ska lastas och vrider sig snabbt mot dumpern eller lastbilen för att tippa av. Avlastningshöjden är hela 6,53 meter med den monterade stickan, det innebär att grävmaskinen kan stå lägre än fordonet som ska lastas.
JCB JS 220 LC är en lättservad maskin. Allt är åtkomligt innanför stora luckor och smörjintervallet på bom och sticka är hela 1 000 timmar. Testmaskinen har dessutom centralsmörjning och denna sitter skyddad under en huv till höger om grävaggregatet. Hydrauloljan behöver man endast byta var 5 000:e timme tack vare ett filter som heter Plexus. Det minskar underhållskostnaderna väsentligt.
Bandstället har 8 rullar i undersidan och med 700 millimeters larvbredd är maskinen stabil både vid grävning och vid lastning.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att man får mycket grävmaskin för pengarna med en JCB JS 220 LC.

Med fyra förval, automat, ekonomi, lyft eller precision kan föraren få exakt rätt egenskaper för maskinen till de flesta arbeten.

JCB JS 220 LC har tre larvhastigheter, 2,3, 3,3 och 5,6 km/h. Man väljer hastighet med en knapp till höger i hytten.

I en monitor till höger i hytten får föraren viktig information och där ändrar man även grävsystem enligt fyra förval.

Hytten är bekväm och reglagen bra placerade.

Framrutan är öppningsbar och sikten perfekt.

Hydrauliken är mycket följsam även när man kör i lyftläget.

Dörren är bred och bakom förarstolen finns gott om plats.

Bakom en huv på vänster sida finns brandsläckare samt kylare.

Frigångshöjden är 48 centimeter under bandstället.

Hydraulpumpen sitter på höger sida och uppe till höger ser vi även tanklocket.

Centralsmörjningen sitter skyddad under ett lock.

JCB har egen motortillverkning men i den här bandgrävaren sitter det en Isuzu från Japan.

Det finns flera val vad gäller sticka. Denna är 2,4 meter och har även rototilt.

JCB JS 220 LC
Motor: Fyrcylindrig Isuzu på 5,2 liter och 128 kW (172 hk) effekt vid 2 000 rpm.
Transmission: Hydrostat
Band: 700 mm
Bränsletank: 343 liter
Grävkraft: 14 550 kg
Max räckvidd: 9,34 m
Max grävdjup: 6,02 m
Max hydraulflöde: 2 x 214 l/min
Max hydraultryck: 373 bar
Yttre hydraulik fram: 1 dubbelverkande uttag
Svänghastighet: 12,9 rpm
Vikt: 22 172 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (21,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (2 x 4,7 liter), Hydrauloljebyte 5 000 timmar (120 liter)
Pris: 1 536 400 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Luftfjädrad förarstol: std
Säkerhetsbälte: std
Backkamera: 15 500
900 mm bandbredd: 46 300

Relaterade artiklar