ANNONS

Snabb utveckling och tillväxt i höstvetefälten

Under den senaste veckan har höstvetet utvecklats mycket väl i alla våra försök, liksom i de flesta fält i praktisk odling. Det skriver Yara i dagens nyhetsbrev och fortsätter:

Tillväxt och kväveupptag går fort nu och det är viktigt att bevaka gröda och väderprognos för att pricka in rätt gödslingstillfälle och rätt mängd N i kompletteringsgödslingen. Behovet av kvävegödsling är fortsatt relativt högt i år på grund av ovanligt låg markleverans och överlag goda skördeprognoser.

Förutsättningarna skiftar mycket i våra försöksfält och utveckling och kväveupptag varierar mellan  områden och platser. Vid mättillfällena 24-25 maj, var de flesta fälten i stadium 37-41, men fälten i Vintrosa, Västerås och Vänge är forfarande något efter i utveckling och var i stadium 32. Tidiga sorter på gynnsamma lokaler kan ha kommit ännu längre. Vi har fått rapporter om vetefält som redan är i DC 45-47 och närmar sig axgång.

Ökat kväveupptag på samtliga platser
Gynnsamma betingelser med värme efter nederbörd har lett till relativt höga kväveupptag under veckan. På flera platser har kväveinnehållet i grönmassan ökat med ca 30 kg sedan förra mätningen. Upptagskurvorna lutar allt brantare, vilket indikerar att kvävet börjar ta slut på de lägre gödslingsnivåerna.

Fortsatt låg mineralisering
På de flesta försöksplatserna ser vi ännu ingen ökning av N-upptag i ogödslade rutor. Men en viss mindre ökning har uppmätts på gynnsamma lokalerna Vreta Kloster och Hammenhög.

Viktigt komplettera om det behövs
Som vi poängterat tidigare är totala behovet av N större än vanligt på grund av den låga markleveransen. Om ett kraftigt och bra bestånd lider brist på N under stråskjutningen sker skottreduktion. För vete som är i stadierna sen stråskjutning till axgång kommer reduktion av småax och blommor att ske. All reduktion riskerar minska skördepotentialen. Senare kvävebrist påverkar inlagringen i i kärnan och proteinbildningen.

Följ väderprognosen och gödsla inför nästa veckas regn!
Det är viktigt att inte höstvetet lider av kvävebrist, men det gäller också att kvävet som läggs nu verkligen kan transporteras ner till rötterna och tas upp. Planera alltså att lägga resterande kvävebehov i rätt tid inför nederbörd. Prognoserna har varit svajiga under de senaste dagarna, men nu utlovas regn till mitten-slutet av nästa vecka.  I våra prognosfält har vi redan kompletterat i samtliga fält som uppnått DC 37 och högre. Vi vill också lägga mer kväve i Vintrosa, Västerås och Vänge, men avvaktar ett par dagar och följer utvecklingen, så kan vi förhoppningsvis ha en klarare bild av skördepotentialen och lägga ut sista givan före utlovade regn. På de fält där kompletteringsbehovet var stort, valde vi att dela sista givan. Om höstvetet fortfarande ser ut att ge en bra skörd på dessa platser kommer vi att bedöma behovet av mer N även där nästa vecka.

Totalt kvävebehov?
I förra veckans brev diskuterade vi höstvetets totala behov och hur detta beror av skördenivå och vilken proteinhalt som eftersträvas. Detta totala behov kan tillgodoses från marken själv och från tillfört gödselkväve.

Nedan bifogas igen den tabell där ungefärligt resterande N-behov uppskattas. Värdena är riktvärden och ska användas som sådana, men är en hjälp att använda vid beslutsfattande för sista givan/givorna.

Läs hela nyhetsbrevet här.

 

 

Relaterade artiklar