ANNONS

Snart tid vattna potatisen

Det gäller att ha koll på fukten i potatisfälten och de som harvat för mycket i vår kan få problem.
Rådet kommer från Lars Danielsson, fristående potatisrådgivare på företaget Tuber-Ad i Brandstorp.
När Viola pratar med Lars Danielsson i slutet av maj har det precis kommit lite regn på de flesta platser i landet, men det är ändå ganska torrt i marken.
– Regnet är naturligtvis bra och hade det inte kommit är det nog många som tvingats dra ut bevattningen.
Den varma våren har medfört att potatisen kommit upp förhållandevis snabbt och en och en halv till två veckor efter det att de första bladen brutit genom ytan behöver plantorna vatten.
– Det är redan då knölsättningen startar och om det är torrt i kupan då är risken för skorv stor. Jag tror att man löser 95 procent av alla skrovproblem med hjälp av tillräcklig mängd vatten vid kölsättningen.
Han berättar att man tidigare trodde att det var tvärt om, det vill säga att för mycket fukt gav skorv.
– Det är fel och anledningen att man trodde det var att obevattnat visserligen gav mindre skorv än bevattnat i några försök, men det man inte tog hänsyn till då var att det nästan inte blev någon skörd alla i det som inte bevattnades.
Det gäller alltså att ligga i framkant i potatisodlingen. Det går inte att slå sig till ro bara för att plantorna kommer upp jämnt och fint i fältet, regnar det inte måste de ha vatten inom kort.
– Det måste vara fukt genom hela kammen.
Just i år är det extra viktigt att tänka på detta eftersom det var så bra förhållanden under vårbruket är de flesta kupor är både torra och porösa.
– Markerna är inte tillräckligt återpackade och ett ordentligt regn hade slagit ihop marken på ett bra sätt.
Lars Danielsson är skeptisk till de lantbrukare som harvar flera gånger under lång tid för att torka upp jorden före sättnig. Han tycker det är bättre att man bearbetar och sätter i en följd och på så sätt får mer struktur i jorden och mer markfukt kvar i kupan. Behöver man harva extra för att få bort ojämnheter ska man köra grunt.
I år har det inte varit några stora problem med groddbränna och det beror på flera faktorer. Enligt Lars Danielsson är ett att årets utsäde har varit av bra kvalitet varför groddarna växt snabbt. Det andra är mer tvetydigt. Värme och luft gynnar svampen som ger upphov till groddbränna samtidigt som potatisen växer snabbare upp till ytan i det förhållandet.
– Det blir en kapplöpning mellan svamp och grodd och i år segrade grodden på de flesta håll.
Hur mycket man ska återpacka jorden är en avvägning och beror på jordart och andra förhållanden på odlingsplatsen. Lars Danielsson rekommenderar ändå att man packar ordentligt.
– Vi har haft försök där vi inte packat alls, packat medel och packat mycket. Där vi packade som mest fick vi ingen groddbränna trots att det tog lång tid för potatisen att komma upp.
En annan viktig sak i odlingen är ogräsbekämpningen. Lars Danielsson anser att många odlare väntar för länge med sin Sencorbehandling. Anledningen är att man vill ha upp så mycket ogräs som möjlgit och bränna av det genom att blanda med Reglone eller Spotlight.
– Det är bättre att spruta Sencor lite tidigare om det innebär att man får mer markfukt. En bra Sencorbehandling är viktigt och ger en bra grund. Att förlita sig på Titus är kostsamt och ska mer ses som ett hjälpmedel om det gått dåligt innan.

När potatisen varit uppe en och en halv till två veckor börjar knölsättningen och då måste det vara tillräckligt med fukt i kupan.

Lars Danielsson, potatisrådgivare på Tuber-Ad.

Relaterade artiklar