ANNONS

Sockerpriset på botten – Men det kan vända upp snabbt

Det har varit några gynnsamma år ekonomiskt för sockerbetsodlarna i Europa men nu ser det mörkare ut. Redan i år minskade betalningen för sockerbetorna och odlingen i Sverige drogs ner för att minska risken för belastande överskott. Men det finns ljus i tunneln för betodlarna.

Sockerpriserna har fallit kraftigt i Europa, ner med hela 34 procent jämfört med för ett år sedan. På världsmarknaden har priserna sjunkit till den minsta nivån på fyra år. Orsaken är en global överproduktion, trots att efterfrågan fortsätter att stiga.
På den europeiska marknaden handlas vitt socker nu för omkring 540 euro per ton. För ett år sedan låg priset på 827 euro per ton.
Ironiskt nog sker detta samtidigt som EU:s sockerproduktion minskar. EU-kommissionen räknar med att produktionen i år minskar med 1,4 miljoner ton till 15,2 miljoner ton. Minskad odlingsareal, särskilt i länder som Tyskland och Frankrike men även i Sverige, samt sjukdomar i vissa odlingar ligger bakom nedgången. Sockerindustrin i EU tog snabbt tag i problemen när det stod klart att det fanns för mycket socker på marknaden och minskade sina odlares arealer.
Men trots mindre produktion väntas EU:s sockerlager öka. Importerna ökar kraftigt, från 1,48 till 2,23 miljoner ton, samtidigt som exporten minskar. Lageruppbyggnaden spås bidra till fortsatt prispress inom EU.
Globalt är läget liknande. Prognoser pekar mot ett överskott av socker under säsongen 2025/26. Brasilien och framför allt Indien, världens näst största producent, väntas öka produktionen rejält efter gynnsamma väderförhållanden. I Indien kan skörden nästa säsong stiga med 19 procent.

Mindre socker totalt sett
Enligt den internationella sockerorganisationen ISO kommer världens sockerproduktion att uppgå till 175 miljoner ton i år, vilket är sex miljoner ton mindre än i fjol. Då ingående lager är stora blir det trots allt ett överskott på socker globalt efter årets skörd.

Bättre på sikt
Men konsumtionen fortsätter att öka och väntas nå 180 miljoner ton denna säsong. Därmed minskar de utgående lagren av socker globalt på sikt och håller industrin igen på odlingarna kan priserna snabbt vända upp igen.
För svenska konsumenter och livsmedelsföretag innebär de sjunkande priserna mindre råvarukostnader, något som ger minskad inflation, men den volatila världsmarknaden gör framtidsutsikterna osäkra.
En annan bidragande faktor för att snabbt erhålla bättre förutsättningar för sockerbetsodlarna i Sverige är den ekonomiskt starka sockerindustrin som är effektiv och anpassar sig snabbt.

 

Relaterade artiklar