Spannmålspriset fortsätter ner
Vetepriset i Europa pressas ner till följd av att euron hela tiden stärks mot dollarn. Priset är nu så pass lågt att allt fler länder hör av sig om att köpa spannmål från EU, där lagren är relativt välfyllda och affärer möjliga.
I EU har det byggts upp lager av spannmål sedan år 2022 när priserna var höga. Men nu är spannmålslagren små i Ryssland och Ukraina och köparna vänder sig mot EU.
Vete föll i pris med hela 3,6 procent på Matif i Paris denna veckan medan majspriset gick ner 2,1 procent och rapsen föll i pris med 0,4 procent.
Förändringarna på Chicago Board of Trade blev för vete plus/minus 0, majs minus 2,0 och soja minus 0,8 procent.
Ny marknadsordning
I Ryssland byggdes det upp stora lager av vete under åren 2022 och 2023 när skördarna blev stora i landet. Ryssland seglade upp som världens största exportör av vete men nu är lagren tomma och exporten upphör. Inte heller från Ukraina kommer det ut mycket spannmål på marknaden nu.
I kombination med att spannmålspriserna nu är mindre i EU än i Ryssland/Ukraina vänder sig köpare i Afrika återigen till bland annat Frankrike och det är inte omöjligt att spannmålslagren nu kan minska i EU, något som är viktigt om priserna ska kunna stiga innan skörd 2025.
Tulloro
Att spannmålspriserna fallit i ett antal veckor i sträck nu beror framförallt på tullkriget och marknadsoron. När aktiemarknaden först föll kraftigt på Donald Trumps tullbesked kunde man tro att investerare skulle flytta pengar till råvaruterminer i stället för i aktier, men aktiemarknaden rättade till sig häpnadsväckande snabbt och det blev i stället råvaror som föll mer långsiktigt i pris.
Stärkt svensk krona
Den svenska kronan har stärkts med en tioöring mot euron senaste veckan och det ger ytterligare prispress för spannmål sett i vår valuta.
De svenska dagspriserna är just nu för höstvete 2:20 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % procent protein) 2:48 kronor per kg, fodervete 2:18 kronor per kg, etanolvete 2:18 kronor per kg, råg 2:05 kronor per kg, foderhavre 1:65 kronor per kg, grynhavre 2:25 kronor per kg, foderkorn 2:13 kronor per kg, maltkorn 2:28 kronor per kg, foderärtor 3:20 kronor per kg, åkerbönor 3:20 kronor per kg, linfrö 5:88 kronor per kg och raps 5:77 kronor per kg.