Stor solcellspark utanför Falköping
Sunna Group är stolta över att ha utvecklat två nya storskaliga solparker i Falköping med en sammanlagd kapacitet på 43 megawatt och en årlig produktion på omkring 46 gigawattimmar. Projekten realiseras tillsammans med norska Aneo och kommer att börja byggas redan det kommande halvåret.
De nya solparkerna, belägna i Falköpings kommun i elprisområde SE3, representerar en viktig satsning på storskalig solenergi i Norden. Byggnationen påbörjas under första halvåret 2025, och parkerna planeras stå färdiga redan i slutet av året respektive första halvåret 2026. De två anläggningarna kommer att ha en installerad effekt på 13 MWp och 30 MWp, där den senare väntas bli en av Sveriges största solparker vid driftsättning. Tillsammans beräknas anläggningarna producera el motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för mer än 9 000 villor.
Marcus Qviberg, vd för Sunna Group, kommenterar samarbetet:
– Det här är ytterligare en viktig milstolpe för oss på Sunna. Vårt team har gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla dessa solparker till realiserbara projekt, och vi ser fram emot att tillsammans med Aneo färdigställa byggnationen av dessa parker och fortsätta förvalta dem på ett sätt som maximerar deras potential.
Kari Skeidsvoll Moe, EVP Renewables på Aneo, lyfter fram Sunnas avgörande roll i processen:
– Våra duktiga partners på Sunna har ännu en gång visat att det är möjligt att utveckla högkvalitativa projekt i Sverige i en takt som vi i Norge i dagsläget bara kan drömma om. Både Sunna och de regionala myndigheterna i Sverige förtjänar beröm för sitt noggranna och effektiva arbete, vilket innebär att bra projekt kan tas i drift mindre än tre år efter att projektutvecklingen inleddes.
Snabb utveckling och nya metoder
De två projekten har under utvecklingstiden haft arbetsnamnen Stensamlaren (30 MWp) och Falken (13 MWp). Den större anläggningen har nått stadiet att vara redo för byggnation på rekordkort tid tack vare en villkorad nätanslutning med nätägaren Falbygdens Energi Nät AB (FENAB), vilket sannolikt är en av de första gångerna en sådan lösning testas för en solpark i Sverige. Anläggningen fick även ett ovanligt snabbt bifall från Länsstyrelsen i Västra Götaland, som på mindre än tre månader gav positiv återkoppling på samrådsanmälan.
De båda projekten etableras på jordburksklassad mark, men där Falken har utvecklas på mark som till största delen legat i träda de senaste 20 åren. För Stensamlaren kommer marken att fortsätta underhållas på ett jordbruksmässigt sätt, till exempel med bete, vallodling eller slåtter.
Kraften i partnerskap och effektiv projektutveckling
Samarbetet mellan Aneo och Sunna Group bygger på en gemensam vision om att driva den gröna omställningen framåt genom innovativa och hållbara energiprojekt. Aneo står för investeringen och det långsiktiga ägandet av de två solparkerna, som är utvecklade av Sunna Group som även kommer att projektleda byggnationen samt förvalta anläggningarna efter driftsättning.
De två nya solparkerna är ett led i det långsiktiga samarbetet mellan Aneo och Sunna Group, som tidigare resulterat i Henja Solpark utanför Gislaved som driftsattes i mars förra året.
– Vi har som målsättning att bygga 1 gigawatt solenergi innan år 2030, redan idag har vi en portfölj på ca 900 MWp, varav 300 MWp har säkrat tillstånd och 100 MWp är klara för byggnation inom 1-2 år Denna affär är alltså bara början. Nu kan vi lägga fullt fokus på att vidareutveckla våra projekt för att nå vårt mål. Framtiden för solenergi i Sverige är ljus, och vi på Sunna är fast beslutna att fortsätta leda vägen, säger Marcus Qviberg, vd på Sunna Group.