ANNONS

Stort biogasintresse i Sverige

7576_IMG_0161
Trots att de senaste åren har varit tuffa för småskaliga biogasproducenter, har närmare 200 aktörer i Sverige deltagit vid fysiska träffar och webb-utbildningar genom projektet Biogas3, eller tagit vara på möjligheten till personlig rådgivning. Totalt har det tvååriga EU-projektet engagerat uppemot 2 000 biogasintresserade européer i utbildningar och personliga möten, vilket är nästan dubbelt så många som man hade hoppats på.

Vi är jätteglada att intresset har varit så stort för småskalig biogasproduktion i Sverige. Men eftersom man måste planera noga för att få ekonomi på en biogassatsning, är det många som tvekar att satsa, säger Henrik Olsson på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik som har varit projektledare för den svenska delen av projektet.

Sammanlagt sju länder har deltagit i projektet Biogas3, som har syftat till att uppmuntra lantbrukare och små livsmedelsföretag att etablera småskaliga biogasanläggningar (under 100 kW elproduktionskapacitet).

Genom rötning av gödsel och organiska restprodukter från livsmedelstillverkning kan dessa producera biogas för sin egen energiförsörjning och samtidigt bidra till ett hållbarare samhälle.

Biogasutbyggnaden har kommit olika långt i EU:s länder. Av totalt cirka 17 000 biogasanläggningar i Europa i början av 2015, fanns fler än 10 000 i Tyskland och 1 500 i Italien. Sverige tillhörde tillsammans med bland andra Frankrike en grupp länder med 100-800 biogasanläggningar. Övriga länder hade ofta färre än 50.

Av Sveriges totalt cirka 280 biogasanläggningar är cirka 40 gårdsbiogasanläggningar av den typ som detta projekt ville stimulera till utbyggnad av.

Genom projektet har vi kommit i kontakt med många teknikleverantörer, konsulter och forskare. Vi har också spridit kunskap till svenska beslutsfattare om hur situationen ser ut när det gäller lönsamhet och lyft fram behovet av ett väl genomtänkt regelsystem, säger Henrik Olsson.

En stor del av projektarbetet har kunnat samordnas och bedrivas via internet. Projektet har totalt haft mer än 1 600 deltagare i webbutbildningar av typen on-line-träning, workshoppar och web-seminarier.

Vi hoppas att det material som har tagits fram och att den kunskap vi har spritt ska fortsätta att användas på alla nivåer där man har funderingar kring småskalig biogasproduktion, säger Henrik Olsson.

Projektresultat och material som handböcker och videor finns tillgängliga på www.biogas3.eu fram till februari 2018, och alla texter är tillgängliga på sju språk.

Deltagarna i projektet Biogas3 (Sustainable Small Scale Biogas from Agri-food Waste for Energy Self-Sufficiency) kom från Sverige, Frankrike, Spanien, Polen, Tyskland, Italien och Irland. Projektet finanserades via EU:s The Intelligent Energy Europe Programme.

Relaterade artiklar