Styrräntan oförändrad på 2,25 procent
Den ökade osäkerheten i omvärlden gör att konjunkturutsikterna ser något svagare ut än i prognosen i mars. Effekterna på inflationen är mer svårbedömda. Direktionen anser att penningpolitiken för närvarande är väl avvägd och att det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna. Styrräntan lämnas därför oförändrad på 2,25 procent. Direktionen bedömer att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver.
Osäkerheten i den globala ekonomin har ökat kraftigt sedan det amerikanska presidentskiftet, inte minst till följd av den nya handelspolitiken. Den ökade osäkerheten har orsakat stora rörelser på de finansiella marknaderna. Tillväxtutsikterna har försämrats i både USA och Europa. I den amerikanska ekonomin väntas höjda tullar leda till högre inflation. Men i Europa kan den lägre efterfrågan dämpa inflationen. Utvecklingen är dock mycket svårbedömd.
Utvecklingen i omvärlden innebär att konjunkturutsikterna i Sverige ser något svagare ut än i prognosen i mars. Enligt enkäter har hushållens förtroende fallit tydligt, medan förtroendet hos företagen än så länge är relativt oförändrat. Anekdotisk information vittnar dock om en ökad pessimism även bland företagen. Sammantaget är det ännu för tidigt att avgöra hur stora och långvariga effekterna på konjunkturen blir.
Inflationen är i utgångsläget något förhöjd och var i april 2,3 procent mätt med KPIF och 3,1 procent mätt med KPIF exklusive energi. Men ny information stöder prognosen i mars att den högre inflationen i år är övergående. De svagare konjunkturutsikterna talar för en lägre inflation på lite sikt. Men osäkerheten är stor, och på samma sätt som för andra europeiska länder skulle exempelvis störningar i leveranskedjor eller en generellt sett mer protektionistisk handelspolitik istället kunna leda till att inflationen blir högre än väntat.
Direktionen bedömer att penningpolitiken för närvarande är väl avvägd och att det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av konjunktur- och inflationsutsikterna. Direktionen har därför beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Även om osäkerheten är betydande bedömer direktionen samtidigt att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver.
Styrräntan gäller från den 14 maj 2025. Nästa penningpolitiska besked 18 juni 2025.
Analys:
Nordea räknar med att styrräntan förblir oförändrad på 2,25 procent resten av året, även Danske Bank verkar dela den bedömningen. Handelsbanken sticker dock ut något och tror på att tre sänkningar kommer med start redan i juni. Swedbanks analys går i liknande spår, med sänkningar i juni och september som skulle ta räntan ner till 1,75 procent.