Svårt bedöma lönsamheten i grisproduktionen
När grispriset ligger stilla eller till och med faller i Sverige och Danmark ser vi höjningar redan i grannlandet Tyskland och tenden är den samma i södra Europa där priset på fläsk går upp.
Den danska lantbruksekonomen, Palle Jakobsen, som faktiskt brukar ha saker kalart för sig, skriver i sin senaste krönika i Effektivt Landbrug, att vi kan förvänta oss en prisuppgång även här.
Samtidigt säger man på Videnscenter Landbrug i Danmark att lönsamheten inom grisnäringen blir pressad även nästa år.
Troligtvis är det som alltid, de bästa producenterna tjänar pengar medan de andra förlorar eller går plus minus noll.
Att ha full koll i grisningsstallet är A och O för en smågrisproducent.
Att som exempel ta tempen på alla suggor och behandla alla som har en temperatur över 39 grade med antibiotika har resulterat i minskad dödlighet i en del danska besättningar. I den av dem har smågrisdödligheten gått från 15 till 7 procent och nu ligger man på 32 grisar per sugga och år.