ANNONS

Svensk gödseltillverkare söker kapital

Svenska Cinis Fertilizer, som ska producera fossilfritt gödsel i en ny anläggning i Örnsköldsvik ska nu bli börsnoterat på Nasdaq First North Growth i Sverige. Bakgrunden är att efter det kunna göra en nyemission för att få in mer kapital.
Så här skriver Cinis Fertilizer i ett pressmeddelande:

Cinis Fertilizer grundades med ambitionen att producera världens mest hållbara mineralgödsel och på så sätt bidra till ett mer hållbart, cirkulärt och fossilfritt jordbruk. Bolaget kommer att producera mineralgödslet kaliumsulfat (SOP[1]) genom en fossilfri produktionsprocess med hjälp av beprövad teknik. Bolaget har utvecklat en unik patenterad och patentansökt process som använder restprodukter från massaindustrin och från produktion av elbilsbatterier. Cinis Fertilizer har ingått avtal överstigande tio år med både Northvolt, för leverans av restprodukter från elbilsbatteritillverkning och Van Iperen International för köp av vattenlösligt kaliumsulfat till ett värde av cirka 3,3 miljarder SEK årligen[2].

Bolaget planerar att driftsätta sin första produktionsanläggning i Örnsköldsvik i början av 2024, vilken planeras ha en årlig produktionskapacitet om 100 000 ton kaliumsulfat[3]. Bolagets andra produktionsanläggning planeras att driftsättas under mitten av 2025 i nära anslutning till Northvolts anläggning i Skellefteå. Den planeras ha en årlig produktionskapacitet om 200 000 ton kaliumsulfat. I mitten av 2026 planerar Bolaget att öppna sin tredje produktionsanläggning som kommer att ta emot restprodukter från Northvolts planerade anläggning i Borlänge och ha en årlig produktionskapacitet om 300 000 ton kaliumsulfat. Den fjärde produktionsanläggningen har en planerad produktionsstart under mitten av 2026 med en initial produktionskapacitet om 100 000 ton kaliumsulfat som ska ökas till 300 000 ton kaliumsulfat 2028. Cinis Fertilizer har ingått avtal för allt restproduktsmaterial för produktionsanläggning 1 och 2, samt majoriteten för produktionsanläggning 3, med Northvolt. Bolaget har även ingått avtal för försäljningen av kaliumsulfatproduktionen från produktionsanläggning 1 och 2 med Van Iperen International.

 

Bolaget har ingått en avsiktsförklaring med ett bolag inom BASF-koncernen avseende avsikten att erhålla restproduktsmaterial (natriumsulfat) till produktionsanläggning 4 från BASF:s produktionsanläggning för elbilsbatterier i Finland.

 

Bolaget har vidare ingått en avsiktsförklaring med K+S Minerals and Agriculture GmbH (”K+S”) där avsikten är (i) att Cinis Fertilizer ska köpa hela sitt behov av kaliumklorid (MOP[4]) från K+S, (ii) att K+S ska köpa all producerad restprodukt i form av natriumklorid från Cinis Fertilizers produktionsanläggning 1 och 2 samt eventuellt även från produktionsanläggning 3 och 4, samt (iii) att K+S ska köpa all Cinis Fertilizers producerade vattenlösliga kaliumsulfat från produktionsanläggning 3 och 4 (baserat på spotpriset för kaliumsulfat, ger en eventuell försäljning av kaliumsulfat till K+S ett indikativt värde på cirka 6,5 miljarder SEK årligen[5]).

 

Bolagets helägda dotterbolag Cinis Sweden AB har ingått ett kreditfacilitetsavtal med Nordea och Svensk Exportkredit om 300 miljoner SEK som i allt väsentligt kommer att användas till att finansiera skuldandelen av produktionsanläggning 1 i Örnsköldsvik. Lånet är till 80 % garanterat av Exportkreditnämnden.

 

Jakob Liedberg, Grundare och VD Cinis Fertilizer, kommenterar:

”Fossilfritt mineralgödsel är en förutsättning för att kunna säkra den framtida livsmedelsförsörjningen på ett hållbart sätt. Vi kommer att producera ett cirkulärt, fossilfritt och vattenlösligt kaliumsulfat. Redan innan första spadtaget har vi avtal på att sälja all produktion från de första två produktionsanläggningarna i tio år framåt samt en avsiktsförklaring på att sälja all produktion från anläggningarna tre och fyra, vilket bekräftar hur stor efterfrågan är. Samtidigt löser vi utmaningarna med avfallsåtervinning för viktiga industrier. Jag ser fram emot att tillsammans med teamet bygga våra första produktionsanläggningar och förse lantbruket med ett hållbart mineralgödsel.”

 

 

– Efterfrågan på ett hållbart mineralgödsel som Cinis Fertilizers cirkulära kaliumsulfat har aldrig varit större. Populationstillväxt och ökat välstånd i kombination med ett allt varmare klimat ökar behovet av just kaliumsulfat. Samtidigt har det geopolitiska läget medfört att Europa och Sverige fått upp ögonen för vikten av att bli självförsörjande inom mineralgödsel för att säkra livsmedelsförsörjningen. Det är en otroligt spännande utveckling Cinis Fertilizer har framför sig och med en nyemission och notering på Nasdaq First North Growth Market kan vi ta nästa steg mot ett mer hållbart jordbruk, säger Roger Johansson, grundare och styrelseordförande i Cinis Fertilizer.

 

Syftet med Erbjudandet och Noteringen på Nasdaq First North Growth Market är att finansiera eget kapitalandelen för Bolagets byggnation av produktionsanläggning 1. Styrelsen och ledningen för Cinis Fertilizer anser att Erbjudandet och Noteringen kommer ge Bolaget en bredare aktieägarbas och tillgång till den svenska och internationella kapitalmarknaden. Vidare förväntas en notering av aktierna på Nasdaq First North Growth Market öka medvetenheten om Bolaget och dess verksamhet samt stärka Bolagets varumärke bland kunder, samarbetspartners, medarbetare, investerare och andra viktiga intressenter.

 

I syfte att täcka eventuell övertilldelning i Erbjudandet och möjliggöra sedvanlig stabilisering av aktiekursen efter Noteringen kommer Bolaget att utfärda en sedvanlig option (så kallad övertilldelningsoption) till Joint Bookrunners att förvärva ytterligare aktier i Erbjudandet.

 

Livförsäkringsbolaget Skandia, Ömsesidigt, Molindo Energy, Thomas Ranje[6], Strand Kapitalförvaltning, GADD & Cie, Cicero Fonder, Poularde, styrelsemedlemmar och vissa befintliga aktieägare samt SEB Investment Management (”Cornerstone-investerarna”) har åtagit sig, förutsatt vissa villkor, att förvärva aktier i Erbjudandet för ett belopp om sammanlagt cirka 291 miljoner SEK till ett pris om 29 SEK per aktie. Erbjudandet, under förutsättning att det fulltecknas, exklusive eventuell övertilldelningsoption, motsvarar ett marknadsvärde om cirka 2 043 miljoner SEK.

 

Erbjudandet i korthet

Om Bolaget väljer att genomföra Noteringen kommer Erbjudandet att innefatta följande:

–          Erbjudandet till allmänheten i Sverige, samt

–          Erbjudandet till institutionella investerare i Sverige och i utlandet.

 

Erbjudandet till institutionella investerare kommer endast att riktas till vissa institutionella investerare utanför USA med stöd av Regulation S enligt den vid var tid gällande US Securities Act från 1933 (”US Securities Act”).

 

Erbjudandet förväntas bestå av nyemitterade aktier i Bolaget och förväntas tillföra Bolaget cirka 400 miljoner SEK, före avdrag för kostnader hänförliga till Erbjudandet. Syftet med Erbjudandet och Noteringen på Nasdaq First North Growth Market är att finansiera eget kapitalandelen för Bolagets byggnation av produktionsanläggning 1. Den totala kostnaden för produktionsanläggning 1 beräknar Bolaget till cirka 600 miljoner SEK, inklusive buffert för kapitalinvesteringar, installation och drift fram tills Bolaget når positivt kassaflöde. Bolagets helägda dotterbolag Cinis Sweden AB har ingått ett kreditfacilitetsavtal med Nordea och Svensk Exportkredit om 300 miljoner SEK som i allt väsentligt kommer att användas till att finansiera skuldandelen av produktionsanläggning 1. Således har Cinis Fertilizer en finansieringsplan för den totala kostnaden för produktionsanläggning 1. Bolaget avser att använda nettolikviden från Erbjudandet för: (i) finansiering av produktionsanläggning 1 samt (ii) stärkande av Bolagets balansräkning. Bolaget avser att finansiera produktionsanläggning 2–4 genom internt genererade kassaflöden samt ytterligare lån.

 

Nasdaq Stockholm AB har bedömt att Cinis Fertilizer uppfyller gällande noteringskrav på Nasdaq First North Growth Market och kommer godkänna en ansökan om upptagande till handel av Bolagets aktier. Ett sådant godkännande förutsätter att vissa villkor uppfylls, inklusive att Bolaget lämnar in en slutlig ansökan och att spridningskravet avseende Bolagets aktier uppfylls senast första dag för handel i Bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet och Noteringen förväntas genomföras i oktober 2022, beroende på rådande marknadsföringsförhållanden.

 

Fullständiga villkor, anvisningar och instruktioner för Erbjudandet kommer att inkluderas i det prospekt som Bolaget avser att upprätta med anledning av Erbjudandet. Prospektet kommer bland annat finnas tillgängligt på Bolagets hemsida, www.cinis-fertilizer.com.

 

Om Cinis Fertilizer

Cinis Fertilizer grundades med ambitionen att producera världens mest hållbara mineralgödsel och på så sätt bidra till ett cirkulärt och fossilfritt jordbruk. För att förverkliga sin ambition och vision ska Cinis Fertilizer producera ett kaliumbaserat mineralgödsel, kaliumsulfat, genom att använda Bolagets egna patenterade och patentansökta process med användning av restprodukter från elbilsbatteriindustrin och massaindustrin.

 

Med användning av en beprövad produktionsteknik som har funnits sedan mitten av 1950-talet kommer Cinis Fertilizer producera kaliumsulfat. Processen som Cinis Fertilizer kommer använda är skyddad av en patentfamilj (med patent i Sverige och Finland samt en patentansökan i Kanada) och ytterligare fyra pågående patentansökningar. Bolagets produkt kommer vara cirkulär genom att ta vara på restprodukter från andra växande industrier och hållbar genom att produktionen inte bidrar till världens koldioxidutsläpp och inte heller använder några farliga kemiska ämnen som kan ha en negativ inverkan på miljön. Därtill kommer all energi som används i produktionen vara fossilfri.

 

Cinis Fertilizer har ingått långsiktiga avtal överstigande tio år med nyckelaktörer i leveranskedjan. Bolaget har ingått ett avtal med Northvolt för leverans av restprodukter från elbilsbatteritillverkning, både från Northvolts anläggning i Skellefteå och den anläggning som ska uppföras i Borlänge. Bolaget har även ingått avtal med kunden Van Iperen International för köp av Bolagets produkt vattenlösligt kaliumsulfat. På så sätt har såväl hela leveransen av restproduktsmaterial för produktionsanläggning 1 och 2, samt majoriteten för produktionsanläggning 3, kombinerat med försäljningen av kaliumsulfatproduktionen från produktionsanläggning 1 och 2 (till ett värde av cirka 3,3 miljarder SEK årligen  säkrats.

Operationella mål
2024
100 000 ton årlig installerad produktionskapacitet

100 000 ton årlig produktionsvolym
2026
700 000 ton årlig installerad produktionskapacitet

500 000 ton årlig produktionsvolym
2028
900 000 ton årlig installerad produktionskapacitet

850 000 ton årlig produktionsvolym
2030
1 500 000 ton årlig installerad produktionskapacitet

1 500 000 ton årlig produktionsvolym

Relaterade artiklar