Svensk Kolinlagring deltar i Energimyndighetens omvända auktion för Bio-CCS
Svensk Kolinlagring har igår lämnat in sitt bud till Energimyndighetens omvända auktion för Bio-CCS (Carbon Capture and Storage), för att lyfta jordbruksmarkens outnyttjade potential för kolinlagring. Idag dominerar tekniska lösningar, men med naturbaserade metoder kan vi lagra kol samtidigt som vi stärker biologisk mångfald, klimatanpassning och matens näringsinnehåll.
Svensk Kolinlagring arbetar med att binda in koldioxid från atmosfären genom jordförbättrande åtgärder inom svenskt jordbruk. Genom metoder som agroekologi och regenerativt jordbruk skapas en dubbel vinst: vi motverkar klimatförändringarna och bygger samtidigt bördigare och mer resilienta jordar. I våra projekt kopplas jordbrukare som implementerar dessa åtgärder ihop med aktörer som vill finansiera kolinlagring för klimatet.
Enligt FN:s klimatpanel IPCC och Sveriges klimatpolitiska vägvalsutredning är markbunden kolinlagring en av de mest kostnadseffektiva metoderna för att minska koldioxidhalten i atmosfären. Trots detta fokuserar huvuddelen av Bio-CCS-arbetet i Sverige på kostsamma tekniska lösningar som främst passar storskaliga industrier.
– Genom att delta i auktionen vill vi visa att naturbaserade lösningar inte bara är effektiva utan också bidrar till långsiktig hållbarhet för jordbruk, biologisk mångfald och matsäkerhet. Vi säger inte att de tekniska lösningarna är fel, vi vill att de ska kompletteras med biologiska, low-tech lösningar som går att implementera snabbt utan stora infrastrukturella investeringar, säger Lova Brodin, vd för det icke-vinstdrivande företaget Miljömatematik och initiativtagare till projektet.
– Det handlar om att ge jordbrukare både kunskap och finansiellt stöd för att lägga om produktionsmetoder, fortsätter hon.
Är detta säkert?
Kan vi garantera att kolet stannar i marken? Precis som vid geologisk lagring i berggrunden finns det osäkerheter med lagring i jordbruksmark. Men trots osäkerheter med geologisk lagring så investeras det i denna omvända auktion från Energimyndigheten hela 36 miljarder svenska kronor i Bio-CCS. Ett motsvarande stöd till jordbruket skulle kunna möjliggöra omställning av 1,2 miljoner hektar svensk jordbruksmark, mer än en tredjedel av Sveriges totala jordbruksareal, under 10 år, så att marken brukas på ett sätt som binder koldioxid från atmosfären, gynnar biologisk mångfald och stärker den svenska livsmedelsförsörjningen.
– I den pågående klimat- och miljökrisen har vi inte råd att förbise jordbrukets potential. Enligt 4/1000-initiativet som lanserades under COP21 i Paris 2015 skulle en årlig ökning av markens kolinlagring med 4 promille kunna motsvara de globala utsläppen från all mänsklig aktivitet. Potentialen varierar beroende på jordtyp, klimat och odlingsmetoder, men det är tydligt att möjligheterna för kolinlagring inom jordbruket är betydande, säger Louise Hård af Segerstad, chef för Albaeco, en av de andra initativtagarna till projektet.
Svensk Kolinlagrings bud i auktionen ligger på 3000 kronor per ton, varav två tredjedelar, alltså 2000 kr per ton går direkt till jordbrukaren som ställer om till en kolinlagrande produktion. Totalt är anbudet på 50 000 ton årligen 2025-2039.
– Även om vi sannolikt inte kommer att vinna den här gången, vill vi lyfta fram vikten av naturbaserade lösningar för kolinlagring i svensk jordbruksmark, en fråga som borde tas på största allvar vid nästa omvända auktion. Till skillnad från traditionella CCS-lösningar står vi redo att börja direkt, vi har infrastruktur, kunskap, jordbrukare och mark på plats och kan börja lagra in kol på skala redan år 2025, säger Lova Brodin.
Det är billigare, snabbare och har dessutom många positiva sidoeffekter.