ANNONS

Svensk utbildningssatsning i Kina

DeLaval och Tetra Pak, som båda ingår i Tetra Laval Group, skrev idag på ett femårigt kontrakt med den kinesiska mjölkföreningen Dairy Association of China för att erbjuda utbildning till driftledare på kinesiska mjölkgårdar. På plats fanns Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och hans kinesiska kollega, som nu har upprättat ett samförståndsavtal för att öka samarbetet inom jordbruk.

Den kinesiska regeringen har sedan 2008 försökt driva igenom en upptrappning från mindre jordbrukshushåll, med endast några få kor, till medelstora och storskaliga jordbruk med fler än 100 mjölkproducerande kor. Målet är att förbättra och effektivisera jordbruket, öka produktkvaliteten och förbättra standarden för djurhälsa. Till år 2020 siktar den kinesiska regeringen på att öka antalet mjölkkor, uppfödda på dessa större gårdar, till 60 procent från nuvarande 45 procent. I nuläget råder det dock brist på kvalificerade driftledare med erfarenhet och kompetens av att driva större gårdar, vilket kan vara en utmaning för att nå det uppsatta målet.

Kontraktet som idag undertecknades innebär att 150 driftledare under de kommande fem åren kommer att utbildas för att på bästa sätt kunna driva större mjölkgårdar.

– Med 20 liter per capita är Kinas mjölkkonsumtion fortfarande låg. Det är ungefär hälften av den genomsnittliga konsumtionen i Asien, och en femtedel av genomsnittet i Europa. Höjd disponibel inkomst i kombination med människors önskan att förbättra livskvaliteten innebär dock att tillväxtmöjligheterna på den inhemska marknaden är väldigt stora. Därför måste Kina utveckla sin mjölkproduktionsindustri, säger Li Shengli, Professor vid Kinas lantbruksuniversitet China Agricultural University och Chief Scientist för Dairy Farming, som anlitats av det kinesiska jordbruksministeriet.

– Vi är glada över att Tetra Pak och DeLaval tar initiativet att hjälpa oss minska nuvarande kompetensgap i den kinesiska jordbrukssektorn. Förväntningen är att de personer som nu får utbildning ska kunna dela med sig av sin kunskap till andra för att hjälpa till att höja nivån i Kina, säger Li Shengli.

Utbildningsprogrammet kommer att innefatta många olika delar av driftsledning på mjölkgårdar, så som uppfödning, näringslära och förebyggande av sjukdomar. Utbildningen kommer att ske via föreläsningar på Kinas lantbruksuniversitet China Agricultural University, en två månaders praktik på en mönstergård i Kina, och avslutas med möjligheten att besöka och studera vid DeLavals gård Hamra och andra mjölkgårdar i Sverige.

– Detta är ett exempel på vårt engagemang i Kina. I mer än 30 år har vi jobbat tillsammans med den kinesiska regeringen för att bygga en hållbar mejeriindustri. Kina befinner sig just nu i en spännande ny utvecklingsfas, både inom mjölkproduktion och som ledande inom industrin. Vi spelar en viktig roll i att förbättra och utveckla deras kapacitet, säger Dennis Jönsson, vd för Tetra Pak.

– På DeLaval vill vi verka för en hållbar livsmedelsproduktion. Vår verksamhet i Kina och samarbetet med Tetra Pak innebär att vi har kunnat vara med och utveckla mejeriindustrin i många år. Det här nya avtalet visar på att alla parter är engagerade i att utveckla produktionen i Kina, och att vi är på rätt väg. Vi ser fram emot att fortsätta på samma spår och därmed hjälpa driftsledare på mjölkgårdar att på ett hållbart sätt utvecklas under bästa möjliga förutsättningar, säger Joakim Rosengren, vd på DeLaval.

Tetra Pak och DeLaval har sedan 2003 arbetat sida vid sida med projekt för mjölkproduktion i Kina. Deras första samarbete avsåg att förbättra gårdar som sålde opastöriserad mjölk till Kinas program för School Feeding. Under 2014 hade alla 194 gårdar som deltagit i projektet nått EU:s kvalitetsstandarder. Företagen har också samarbetat för att utveckla TV-program, filmer och broschyrer i utbildningssyfte.

Relaterade artiklar