Svenskarna räddade rekordmycket mat från att slängas
Förra året minskade Matsmarts kunder matsvinnet med 3 218 ton, genom att handla mat som annars hade slängts. Det är en ökning med 59 procent jämfört med 2017.
– Vi vill minska matsvinnet och om inte våra kunder i Sverige gett den här maten en andra chans hade den kastats. De är riktiga miljöhjältar, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
Under 2018 sålde Matsmart totalt 3 218 ton mat i Sverige, mat som annars hade slängts. Det är en ökning med 59 procent från 2017, då motsvarande siffra var 2 022 ton. Den mat som svenskarna räddade 2018 minskar utsläppen av koldioxid med cirka 5 000 ton.– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.
Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Den mängd mat som slängs varje år ger utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
– Det visar hur stort problemet är. Men eftersom allt fler producenter och konsumenter vill minska matsvinnet gör vi en tydlig skillnad. Matsmart har fyllt ett tomrum i matvarukedjan, säger Karl Andersson.