Ny torkteknik för spannmål
Det är bättre att torka spannmål horisontellt än vertikalt.
– Torkningen kan styras mer exakt än i en torntork, säger Torgil Johansson på Groba Systems.
På Elmia Lantbruk Djur & Inomgård presenterades en hotisontell tork från brittiska Alvan Blanch som har utvecklat och tillverkar den här typen av torkar i 40 år.
På mässan demonstrerades principen i form av en fungerande modell. Den väckte stort uppseende och tekniken lät få insteg även i Sverige.
Torkmetoden har två stora fördelar. Den ena är att den levereras i det närmaste färdigbyggd, vilket öppnar för andra finansieringslösningar. Banker kräver idag säkerheter som går att avyttra för att lämna. Leasing är en annan möjlighet.
Den andra fördelen är att torkningen kan styras med precision. Det sker med fyra parametrar: Bäddens djup, temperatur, luftmängd och transportörens hastighet. Det gör att samma anläggning kan användas för att torka allt från gräsfröer till våt majs.
– En annan fördel är att det går snabbare att byta material som ska torkas. Med en torntork tar byter ett dygn, men här kan man byta under gång. Det är bara 3-400 kg som blir mixat, säger Torgil Johansson.