ANNONS

Total okunskap kan stoppa glyfosat

Det anser Frank Terhorst, utvecklingschef för växtskyddsmedel på Bayer. Av oförklarliga orsaker är glyfosat under stor kritik och i flera länder finns i dag en majoritet av beslutande politiker som vill förbjuda preparatet då nuvarande dispens löper ut. Tyskland är ett av de senaste att ansluta till den skara länder.
I Tyskland har även Bayer, som i dag efter övertagandet av amerikanska Monsanto har detta växtskyddsmedel i sin palett, sitt huvudkontor.
Det ligger i Leverkusen och där arrangerade Bayer ett seminarium som heter Framtidens Lantbruk i förra veckan.
Liam Condon, Bayers chef för herbicider, berättade vid detta event att de räknar med att finna en lösning för glyfosat på globalt plan även framöver men att enskilda länder an komma att förbjuda det.
Samtidigt meddelade Frank Terhorst, att något alternativ till glyfosat inte är på väg. Som han ser det är den enda möjligheten en kombination av biologiska aktiviteter och ökad mekanisk bearbetning samtidigt som förbrukningen av andra herbicider kommer att öka kraftigt.
Enligt honom blir det mer komplicerat, dyrare och även sämre för klimat och miljö när växtodlingen ska ske utan glyfosat.

Ogräsbekämpning med glyfosat i rapsstubb. Rampen följer marken och avdriften är minimal. Åkern ligger orörd minst två veckor och bearbetas därefter inför sådd av höstvete. Nästkommande gröda skördas ett år efter denna behandling med glyfosat. Höstens totalbekämpning av ogräs innebär att det behövs mindre mängd andra betydligt dyrare och mer avancerade preparat under senhösten och nästkommande vår. Användandet av glyfosat innebär avsevärt mindre tid med traktor och jordbearbetningsredskap i fält och kraftigt reducerad bränsleförbrukning. Orörd mark har även mindre näringsläckage än den som bearbetas mekaniskt ofta.

Relaterade artiklar