ANNONS

Tröska rapsen på rot

Under eftermiddagen på Växjö Möte igår var det stort fokus på höstraps ur all möjliga vinklar.

Tittar man på svampförekomsten (undersökningar gjorda i Skåne) noterades det stora angrepp av ljus bladfläcksjuka, med orsaken grundad på en mild och fuktig höst, vinter och vår. Detta bromsades dock upp av försommartorkan och få skidangrepp syntes. Regn under blomningen gjorde att förekomst av bomullsmögel kunde hittas i senare stadier, liksom kransmögel, rapporterade Gunilla Berg på Jordbruksverket.

Albin Gunnarsson på Sveriges Frö- Och Oljeväxtodlare redovisade försök med svambekampning-rapssvampbehandlingar och kunde konstatera att bomullsmögel endast angrep ett av fem försök. Det angripna ledet svarade bra på behandling. Däremot gavs inget svar på effekt av behandling mot ljus bladfläcksjuka i två försök som placerats i angripna fält.

Skördetidpunkten är även debatterad i höstrapsen och försök med normal eller senarelagd skörd genomfördes under året. Resultaten varierar till fördel både för normal och senarelagd tröskning. På en av försöksplatserna provades även strängläggning och resultatet var tydligt.

– Jag förstår inte varför vi fortfarande stränglägger höstraps. Tidig strängläggning kostade 590 kg frö per hektar och sen strängläggning kostade 1 160 kg frö per hektar. Sortmaterialet är tillräckligt bra för tröskning på rot idag, avslutade Albin.

Se även dagens program av Lantbruksnytt. Där berättar vi mer om den gångna säsongens höstrapsproblematik.

Relaterade artiklar