I dagens Lantbruksnytt. Ett nytt projekt ska medverka till fler naturbetesmarker i Östergötland och så redogör vi för fältstudier som visar på hur viktig markstrukturen är för majsens lönsamhet.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens Lantbruksnytt har vi en rapport från spannmålsmarknaden och i vår måndagsintervju är det Hans Ripa, vd på Söderberg & Haak, som är på plats och det blir fokus...
Dagens Lantbruksnytt handlar mycket om foder. Kan foder tas fram helt utan åkermark och vilken typ av åkerböna passar bäst till grisfoder?
I dagens Lantbruksnytt åker vi tillbaka till Furumossen gårdsmejeri för att se hur det har gått ett år senare och så besöker vi SMHI för att reda ut hur mycket...
I dagens program gör vi ett besök hos mjölkbönderna Frida och Tobias Holmqvist i Kronoberg som ser ljust på framtiden. Vi kikar också på resultaten av de senaste årens fältförsök...
I dagens avsnitt besöker vi OP Maskiner i Kristianstad för att prata om året som gått och framtidsutsikterna. Och så gör vi ännu ett besök hos LRF Konsult. Numera kommer...
I dagens program pratar vi med LRF Konsult om några av årets nya regler som påverkar egenföretagare. Och så tittar vi på framtidens eldrivna robotar som kan komma att ersätta...
I dagens program har vi besök av Olle Olsson, professor i molekylär biologi, och en av forskningsledarna för ScanOat och så kommer årets första rapport från spannmålsmarknaden, som avslutar priserna...
Senaste inslagen
Stärkelsekampanjen har startat
Utvecklande med eget slakteri och gårdsbutik
Arlas resultat möjliggör efterlikvid
”Näringsliv hittar ut” besökte Vistagårds Gris
Kombinerad radhackning och brandsprutning med Kverneland
Nya investeringar i Västerstad
Grahns Maskintjänst utökar maskinparken
Ormastorps Gård omsätter långt över förväntan
Kverneland satsar på framtiden
Bra utfall av tidig vårvetesådd
Ny mästare ska koras
Betodlare kan tvingas lägga om sin växtodlingsplan
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.