Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens upplaga av Lantbruksnytt bjuds det på en sammanfattning av några av veckans nyheter. Du får också veta vinnaren i förra veckans tävling.
Nöddispens för växtskyddsmedel räddar årets ogräsbekämpning i höstrapsen och så besöker vi Hushållningssällskapet i Halland som planerar demoanläggning för solbruk.
I dagens program handlar det om att LRF vill ta skyddsjaktsfrågan på varg till domstol och så berättar företrädare för Sydgrönt om svårigheter denna odlingssäsong till följd av extremvädret.
Lantmännen tror risken är större för att foderpriserna ökar framöver än faller. Detta trots att en hel del spannmål ser ut att klassas ner till fodersäd. Bakgrunden är små spannmålslager...
I onsdagens program handlar det om hur Ryssland blockerar hamnarna och polackerna järnvägen för den ukrainska spannmålsexporten. Vi får också höra mer om LRFs dispensansökan för grönskott i vårspannmålen.
Swedish Agro visar upp nya sorterna Bilbao och Tadeus. Varningar för nya regnmängder. Och ärtor och åkerböna har testats i samodlingssystem för att hitta bra kombinationer för ekologisk odling.
I veckans första upplaga av Lantbruksnytt bjuder vi i vanlig ordning bland annat på en rapport från spannmålsmarknaden.
Dagens program handlar om att det är bra förutsättningar för ogräsbekämpning med roundup i år, en nyhetssammanfattning från veckan som gått och vinnare i förra veckans söndagssvep.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Ännu starkare Xerion
Bra sockerskörd i år
Ny klöver i vallen mer klöver i plånboken hos Vallmästarna 2023
Eldrivet autonomt från Traktorarvid
Generna för framtidens lantbruksgrödor finns i Alnarp
Svenskodlade baljväxter skall bli fler
Lyckeby positiva till gensaxen
Bättre rutiner för flytt av svensk jordbuksjord
Sverigeaktuell såmaskin från Lemken
AR-glasögon till mjölkproduktionen
Tillräckligt med spannmål i världen
Förarlösa traktorer från Horsch
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.