Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Dataväxt

Senaste programmen

GroPro växtproteinfabrik undersöker fortsatta investeringar för att kunna skapa helsvenska proteinprodukter för ett bredare kundsegment. Och det är brist på svenskproducerat lamm, efterfrågan hos konsumenter är hög, bristen riskerar att...
Det drar ihop sig för Elmia Lantbruk i Jönköping och Lantbruksnytt besöker en av årets utställare för att höra vad de förväntar sig av mässan och vad de ska visa...
I dagens program besöker vi en maskinstation som just investerat i ny betupptagare från Grimme. Det handlar också om ett nytt digitalt foderhanteringssystem från Topcon.
I tisdagens Lantbruksnytt handlar det om hur volymen av svensk eko-spannmål ser ut att minska och om Corbiota som med hjälp av en mask vill revolutionerna fjäderfäproduktionen.
Det blev ytterligare en vecka med stigande priser på spannmål och det mesta beror dels på marknadens oro för Rysslands agerande i Ukraina men även att det faktiskt finns mindre...
I dagens program berättar vi om en ny beslutstöds-tjänst för integrerat växtskydd och så sammanfattar vi några av veckans viktigaste händelser i ett nyhetssvep.
Svensk äggproduktion kan behöva minska och skånsk växtproteinproduktion ska öka. Så lyder temat för lördagens Lantbruksnytt.
I dagens program handlar det om att den konventionella mjölken nu är mer lönsam än den ekologiska. Vi får också se en framtidsmaskin på svenska åkrar.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Räkna med fallande mjölkpriser
Storgodset slutar med ekoproduktion
Väderstad satsar på radrensare
Svenska Foder ökar resultatet med 40 miljoner
Framtidens energiförsörjning
Nu är det lättare att lämna ekomjölken
Blomsterremsor ger växtskyddståligare pollinerare
Lantmännen levererar ännu ett rekordresultat
Lantbruket kan minska sin egen regelbörda
Sökhundar i kampen mot sjukdomar i äppelodlingar
Diskussion om inflationens påverkan på EU-stöden
LRF vill ge jordbruksråd mer makt över miljölagstiftning
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.