ANNONS

Två spruttillfällen kan ge färre fynd av växtskyddsmedel i vatten

Att dela upp ogräsbehandling i två omgångar minskade mängden växtskyddsmedel i avrinnande vatten. För ett av preparaten berodde det på att bakterier i marken anpassade sig och ökade nedbrytningen.

Ogräsmedlen MCPA och klopyralid används ofta i det europeiska jordbruket. Rester av dem hittas ibland i vattendrag i jordbrukslandskapet. En grupp forskare på Irland bestämde sig för att undersöka om ogräsbekämpning uppdelad på två behandlingstillfällen minska risken för läckage. Här presenteras rapporten av Markus Hoffmann på Greppa Näringen.

Jordrutor hämtades hos en lantbrukare
På en gård i sydvästra Irland hämtade forskarna jordrutor som var 60 cm långa, 4 cm breda och 20 cm djupa. Jordrutorna togs upp i en betesmark där det inte använts växtskyddsmedel på minst tio år. Jorden var en lerjord med pH 4,7 och en mullhalt på 7,3 procent.
Jordrutorna placerades i metallrännor i ett laboratorium och för att efterlikna bete klipptes gräset ner till 5 cm före applicering av växtskyddsmedel. I försöket sprutades full dos av MCPA (13,5 kg per hektar) och av klopyralid (1 kg per hektar) vid ett tillfälle. Dosen motsvarar tio gånger den rekommenderade dosen för att försäkra sig om att hitta rester i avrinnande vatten. Full dos jämfördes med att spruta halv dos vid två tillfällen.
Rännorna lutade 6 grader för att efterlikna en vanligt förekommande lutning på åkermark på Irland. Regn simulerades med en intensitet på cirka 10 mm per timme vid sex tillfällen: 2, 7, 21, 44, 49 och 63 dagar efter behandling. Varje regn varade i 30 minuter och växtskyddsmedel analyserades i det avrinnande vattnet.

Delad behandling minskade läckaget
Både vid delad och full dos var koncentrationen i det avrinnande vattnet högst vid avläsningen två dygn efter behandling. Metoden med delad behandling ledde till i medeltal 43 procent lägre mängd MCPA i avrinnande vatten. Minskningen var dock inte statistiskt säkerställd mellan de tre upprepningarna av varje behandling. Ojämnheter och variation i jordrutorna tros vara förklaringen till det varierande resultatet. För klopyralid var minskningen hela 82 procent och den var däremot säkerställd. Från dag 44 och framåt hittades inga mätbara halter i avrinnande vatten av någon av de båda preparaten.

Mikrolivet förändrades
Tidigare kunskap visar att bakterier i marken med tfdA-gener har en förmåga att bryta ner MCPA. De indelades i tre klasser efter förekomst och nedbrytningseffekt. Analyser visade att alla jordrutorna innehöll bakterier med tfdA-gener av klass I- typ, även om det inte var i stor mängd. Bakterier med tfdA av klass III fanns bara i de jordrutor där MCPA har sprutats och i större mängd där full dos användes. Det här, menar forskarna, visar att bakterier som är värdar för klass III tfdA har en förmåga att anpassa sig och det är den troliga förklaringen till att mängden MCPA försvann så snabbt i vattnet efter det andra behandlingstillfället med den halverade dosen.

Detta var ett försök i laboratoriemiljö som kastat ljus över hur läckaget av växtskyddsmedel kan minska. Försöket säger inget om effekten på ogräs av halverad dos. Att spruta en gång till innebär också en kostnad för en extra körning och att växtskyddsmedel behöver hanteras en extra gång.

Relaterade artiklar