Tyskland räddar Europas grisproduktion
Tysk grisproduktion är under avveckling. Under de senaste tolv veckorna har antalet slaktningar av gris i Tyskland minskat till i snitt 750 000 stycken per vecka. Troligtvis kommer det att fortsätta neråt då antalet suggor till slakt varit rekordstort den senaste tiden och därmed minskar produktionen av grisar i landet framöver.
Det är flera faktorer som påverkar. Först kom coronapandemin som minskade konsumtionen av gris och priserna föll. Sen kom utbrotten av afrikansk svinpest i Tyskland och stopp för export till bland annat Kina med ytterligare press på priset. Under en lång period har tyska slakterier betalat betydligt mindre för slaktgrisarna jämfört med andra länder i Europa.
Ovanpå det kom det en ny hårdare djurskyddslag som medför kraftigt ökande kostnader för grisproducenterna.
Många har därför valt att upphöra med svin i Tyskland.
Med kraftigt minskad grisproduktion i Tyskland ser det ljusare ut för övriga grisproducenter i Europa och många analytiker tror nu på stigande slaktsvinspriser inom kort.