ANNONS

Utskeppningsavtal via Svartahavet upphävs

Vladimir Putin är inte nöjd med sjöfartsavtalet via Svartahavet och har gett indikationer på att det kommer att upphävas. Turkiets president Tayyip Erdogan försöker dock finna en lösning för fortsatt handel i området.

I juli månad undertecknade Ryssland och Ukraina ett avtal i Turkiet under övervakande av FN. Avtalet innebar att Ukraina skulle tillåtas leverera ut spannmål via hamnar i Svartahavet utan risk för ryska angrepp. Sjöfarten från tre hamnar, bland annat Odessa, har fortlöpt sedan avtalet undertecknades men nu ser det ut att bli stopp. Avtalet var på fyra månader och löper ut i månadsskiftet oktober/november.
Ryssland har inte varit nöjd med avtalet då de menade att alla leveranser från Ukraina via Svartahavet skulle gå till utvecklingsländer, men så har inte skett.
I och med Rysslands upprustning, mobilisering och ökat angreppskrig mot Ukraina ser det nu ut som att det blir stopp för sjöfrakter via Svartahavet från Ukraina. Detta medför minskad mängd spannmål på världsmarknaden, något som troligtvis får spannmålspriserna att stiga igen.
Turkiets president Tayyip Erdogan har dock förhoppningar om att kunna stävja Vladimir Putin. De hade ett möte i torsdags där Erdogan försöker finna möjligheter för Ryssland att öka sin export av spannmål och gödsel mot att Ukraina tillåts fortsätta med sin sjöexport via Svartahavet.

Relaterade artiklar