Vallen behöver mindre kväve än väntat
En vall klarar sig med mindre kväve än väntat. Och en kombination av handelsgödsel och flytgödsel kan ge lika stor skörd som enbart handelsgödsel. Det konstateras utifrån ett treårigt försök i slåttergräsvall som har genomförts vid JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala.
Forskarna vid JTI ville titta närmare på kombinerad användning av handelsgödsel och flytgödsel, eftersom de kvävegödslingsrekommendationer som finns för slåttervall är ganska gamla och grundar sig på ett relativt litet försöksmaterial.
– Det behövs moderna rekommendationer om hur kombinationsgödsling ska göras. Gödselmedelsundersökningarna från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att den gödslade arealen fick nästan dubbelt så mycket kväve då man använde både handelsgödsel och stallgödsel som då endast handelsgödsel tillfördes, vilket kan tyda på att lantbrukarna är osäkra på vilken kväveverkan stallgödsel har, säger Eva Salomon, forskare vid JTI.
Om man tillför mer kväve än grödan kan ta upp, ökar risken för kväveförluster till luft och vatten med negativa följder för miljö och klimat.
Forskarna testade olika kombinationer av gödsling på en gräsvall som skördades tre gånger per år: enbart handelsgödsel respektive handelsgödsel och stallgödsel kombinerat i olika doser på våren och efter första skörd.
– Vi fick ungefär lika stor skörd vid alla kombinationer. Första skörden var till exempel lika stor oavsett om vi hade tillfört 80 eller 110 kg handelsgödselkväve per hektar på våren. Likaså var andra skörden lika stor oavsett om 30 eller 60 kg ammoniumkväve hade tillförts med nötflytgödsel efter första skörd, säger Eva Salomon.
Det bästa ekonomiska resultatet, 9 480 kronor per hektar, fick de därför när de spred den minsta gödselgivan: 80 kg handelsgödselkväve per hektar på våren och cirka 60 kg ammoniumkväve per hektar via flytgödsel efter första skörd. En större giva än så gav ökade kostnader för inköp av handelsgödsel och spridning utan att ge en skördeökning.
I samband med gödslingsförsöken, använde man bandspridning respektive öppen ytmyllning vid spridning av flytgödsel efter första skörd, för att undersöka vilken metod som gav minst kväveförluster i form av ammoniakavgång.
– Öppen ytmyllning, då man lägger flytgödseln i en öppen skåra i marken, gav mindre än hälften så mycket ammoniakförluster som bandspridning, säger Lena Rodhe, forskare vid JTI.