ANNONS

Värmland toppar Kravs hållbarhetsranking för mark

Förra året var 27 procent av Värmlands jordbruksmark KRAV-certifierad. Det innebär att Värmland har störst andel mark som uppfyller KRAVs kriterier för ett ekologiskt och mer hållbart jordbruk. Genomsnittet för landet var 16 procent 2020.

– Den ekologiska och KRAV-godkända jordbruksmarken är viktig både för att minska klimatpåverkan och för att öka den biologiska mångfalden, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på KRAV.

Under 2020 var 16 procent av åker- och betesmarken i Sverige KRAV-certifierad, enligt statistik från KRAV och Jordbruksverket. Totalt 15 procent av åkermarken brukades i enlighet med KRAVs kriterier, medan siffran för betesmarken var 22 procent. I siffrorna ingår även mark i karens som utgör 1,2 procent av jordbruksmarken.

KRAV-certifierad odling innebär att råvarorna odlas ekologiskt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, samt med en växtföljd som gynnar den biologiska mångfalden. Dessutom innebär certifieringen – utöver ekologiskt – åtgärder som motverkar övergödning och striktare reglering av tungmetaller. Dessutom ställs en lång rad krav för att minska klimatpåverkan, som användning av förnybar energi och odlingsmetoder som minskar utsläpp av växthusgaser. Allt detta innebär en mer hållbar och bättre framtidssäkrad odling.

– KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att skapa en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion. Ett hållbart jordbruk är helt nödvändigt om vi ska kunna ta oss an de globala utmaningar som klimatkrisen, en minskad biologisk mångfald och spridning av bekämpningsmedel i naturen utgör, säger Jonas Carlberg.

I hela Sverige var 16 procent av den totala åker- och betesmarken KRAV-certifierad 2020. Ytterligare 4 procent av jordbruksmarken uppfyller kraven i EU-förordningen om ekologisk produktion. Med en total ekologisk andel på 20 procent är det fortfarande en bra bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologiskt brukad mark ska vara 30 procent år 2030.

Relaterade artiklar