Växthuspersonal behöver nya skyddshandskar
När kemiska växtskyddsmedel används i växthus riskerar de anställda att få i sig kemikalier. De skyddshandskar som används borde utvecklas för att ge bättre skydd och bli mer bekväma, anser forskare som har undersökt fem olika typer av handskar.
De som jobbar i växthus efter utförd växtskyddsbehandling arbetar ofta utan skydd, och man har vid tidigare studier funnit att de har rester av kemikalier i sin urin.
– Handskarna som oftast används är antingen tunnare engångshandskar som står emot kemikalier endast en kortare tid, eller är av material som inte skyddar mot kemikalieexponering, säger Klara Löfkvist, forskare vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik.
Tillsammans med forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har hon undersökt förekomsten av kemikalier i växthus och några handskars skyddsförmåga. Fem typer av skyddshandskar undersöktes: tre klassade för att inte släppa igenom kemikalier, en hushållshandske samt tunna engångshandskar. De valde att utsätta handskarna för fyra olika typer av kemikalier som används i växthus idag, vid 23 graders värme.
– De handskar som är klassade som kemikalieresistenta skyddade bra vid 23 graders värme. Men i växthus kan arbetstemperaturen ibland vara ganska mycket högre. Och de fyra kemikalierna utgör bara en liten del av de växtskyddsmedel som används, säger hon.
De två övriga skyddshandskarna stod emot kemikalierna endast under en kortare tid.
– Vi skulle behöva studera det här lite närmare för att se hur skyddshandskarna behöver utvecklas för att stå emot en stor variation av växtskyddsmedel. Vi behöver en ny generation skyddshandskar som är bekväma att använda samtidigt som de skyddar mot kemikalier, säger Richard Sott, forskare på SP.
I samband med handsktestet undersökte forskarna också förekomsten av kemikalier i luft, damm och på ytor som arbetsbord och golv i två olika växthusanläggningar.
– Vi kunde spåra rester av alla de fyra växthusmedlen på arbetsytor som bänkar, växter, krukor och vattenslangar, vilket tyder på att det är från sådana ytor som exponering av växtskyddsmedlen sker, säger Klara Löfkvist.
Även om de inte hittade kemikalier i luftproverna, utesluter de inte att man också kan andas in partiklar av växtskyddsmedel, eftersom de inte undersökte sådana arbetsmoment som ger mest spridning av damm i luften.