Vetemarknaden började som den slutade
Normalt är det många större investerare som tar nya positioner innan nyår. Det innebär stor handel av terminer på råvarubörserna. Men så skedde inte vid utgången av år 2023. Under de två sista veckorna i fjol var det lugnt på såväl Chicago Board of Trade som på Matif i Paris.
Och år 2024 börjar lika dant. Handeln är ringa och priset ligger stilla runt 222 euro per ton.
Analytiker tror mer på prisfall än prisuppgång. Det är nära till nästa stödnivå som i dag anges till 215 euro per ton. Faller vete under den nivån säger den tekniska analysen att prisfallet fortsätter. För att gå i permanent stigning måste priset över motståndsnivån 265 euro per ton. Dit är det långt i dag.
Det extremt blöta vädret och minskningen av veteodlingar i Västeuropa är fortfarande centrala ämnen på marknaderna, men har hittills inte kunnat stoppa prisfallet, än mindre vända det uppåt. Orsaken är att den särskilt milda och fuktiga vintern gynnar tillväxten av den nya skörden 2024 i Svartahavsområdet enligt analytiker.
Analytikerna, som är från Agritel, förutspår även att det fortsatt kommer att ligga efter med de franska och europeiska veteexporterna jämfört med de nödvändiga volymerna som behövs för en prisökning.
För en återhämtning av priserna är den svaga konkurrenskraften hos de europeiska exporterna fortfarande det huvudsakliga problemet. Prispressen i Europa uppstår framförallt på grund av det fortsatt stora utbudet från Ryssland och Ukraina på de internationella marknaderna.
På Agritel är prognosen att vete på Matif ligger runt 220 euro per ton i stort sett hela år 2204.