ANNONS

Franska staten köper svensk skogsmaskin

För cirka två år sedan testade det statliga skogsföretaget Office National des Forêts den Svenska skogsmaskinen Timbear Lightlog C, en kombimaskin speciellt byggd för att inte orsaka markskador på känsliga områden. Testresultaten utföll mycket väl och i mitten december gick första maskinen ner till ett känsligt skogsområde i området kring Luxembourg-Strasbourg.
– Office National des Forêts söker lätta och skonsamma maskiner med hög kapacitet och testresultaten för vår maskin var långt över deras förväntan berättar Hansi Engström, vd på Timbear
Office National des Forêts sysselsätter 9 500 personer,  förvaltar 4,6 miljoner hektar skog och en stor del av dessa arealer är klassade som skyddsvärda. Ek är en av de större avverkningsbara trädsorterna i Frankrike och den är dessutom extra känslig för stam och rotskador.
– Eken är slutavverkningsbar vi 200-300 års ålder och skogarna de gallrade med en Timbear för två år sedan var 60–100 år. Office National des Forêts har skyhöga krav på minimal markpåverkan och det är otroligt viktigt att man inte skadar huvudstammarna och att rötterna inte skadas berättar Hansi Engström
Office National des Forêts uppger själva att de är försiktiga med att skicka in maskiner i Statens skogar och därför arbetar cirka  2 700 personer med manuell huggning och det virket släpas ut med små traktorer.
Ett arbete som nu delvis kommer ersättas med den Svenska skogsmaskinen, Timbear Lightlogg C.
IMG_1377

Relaterade artiklar