ANNONS

Bekväm bil som lastar bra

Nissans arbetshäst Navara har fått en ansiktslyft med fler motoralternativ. En V6 dieselmotor som ger bilen ett klart lyft men det kostar också därefter.

Motorn levererar hela 231 dieselhästar och ger bilen en bra acceleration som är i klass med de flesta vanliga personbilar. Den är även till stor fördel när man ska dra tunga släp vilket man får göra med Navara om man har körkort till det ändamålet. Den sju stegade automat växellådan ger också betydligt bättre köregenskaper med mjuka fina växlingar och bilens accelererar fint. Eller vad sägs om en acceleration från noll till hundra kilometer i timmen på 9,3 sekunder. Automat växellådan med triptronic funktion är standard om man väljer den stora V6 motorn och den finns bara med den högsta utrustningsnivån som Nissan kallar LE. I denna utrusningsnivå finns det mesta som man kan tänkas behöva som backkamera, regnsensor, farthållare med hastighetsvarnare med mera. Komfort mässig så upplevs Navara på ett trevlig vis, tyst och fin i kupén med bekväma och rymliga säten. Det är nästan så man glömmer att det är en arbetsbil man sitter och kör när man är ute och tar en tur. Modellen Land lantbruk provkörde var en double cab med plats för tre passagerare i baksätet och även där sitter man vettigt tycker jag i förhållande till vad det ska utnyttjas till. Navara har fyrhjulsdrift som kopplas in elektrisk genom ett vred i kupén. Det finns tre lägen som vanligt, tvåhjuls drift och fyrhjulsdrift i hög och lågväxel. Man kan även låsa differentialen på bakaxel och även detta sker elektroniskt med en knapp dock inte på V6 modellen. Tittar man på det vitala på bilen vilket är flaket där bak och lastförmåga så är även den god. Flaket har en lastbredd på 156 centimeter och en lastlängd på 151 centimeter om man har double cab. Väljer man istället single cab så tjänar man 35 centimeter till. Max last på just denna bilen ligger på 900 kilo på flaket sen får man dra ytterliggare tre ton bak bilen om man har släp och körkort som klarar de. Lastsäkringen på flaket gör genom sex lastöglor eller med hjälp av skenorna som finns i flaket botten. När man fäller bakluckan så får man en inlastningshöjd på cirka 46 centimeter och på själva luckan får man lasta hela 250 kilo.
Om man tar ut bilen i terrängen så har man även här nytta av den större motorn i kombination med den rejäla markfrigången på 22 centimeter så tar bilen sig fram bra i de flesta miljöer. Den upplevs även ganska smidig i förhållande till storlek, bilen är ju nästan 5,3 meter lång och med en vänddiameter på cirka 13,5 meter. Det är klart att när man ska fickparkera inne i någon stad så kan det ju bli lite trång men då kommer backkameran väl till pass.
Vill man inte ha så stor motor så finns det även en 2,5 liters turbodiesel att välja på. Där kan man välja både på single cab och double cab när man väljer den motorn. V6:an går bara att få med dubbel hytt. Priset på Navara börjar på 223 100 exklusive moms. Då får man den lilla motorn, manuell växellåda,  enkelhytt och lägsta utrustningsnivån.

Plus:
Komforten i kupén
Elektriska ställbara framstolar
Bra lastkapacitet

Minus:
Pris
Tanklock låses med nyckel
Ratt ej justerbar i längdled

Fakta: Nissan Navara LE V6 Double Cab

Motor: En V6 dieselmotor på tre liter med turbo, laddluftskylare och partikelfilter
Max effekt: 170 kW (231 hk) vid 3 750 rpm
Max vridmoment: 550 Nm vid 1 750 rpm
Transmission: 7 stegs automatväxellåda
Toppfart: 195 km/h
Acceleration: 0–100 km/h på 9,3 sekunder
Förbrukning: 0,95 liter per mil (enl. Nissan) på blandad körning
Bränsletank: 80 liter
Yttre vändradie: 6,65 meter
Markfrigång: 220 millimeter
Mått: längd 529,6 cm, bredd 185 cm, höjd 190,6 cm, hjulbas 320 cm
Vikt: tjänstevikt 2 150 kilo, totalvikt 3 010 kilo
Släpvagnsvikt med B-körkort: 750 kilo
Pris på testbilen: 362 540 kronor exklusive moms

Några begagnade exempel med liknande utrustning. Källa www.blocket.se
Priserna är exkl moms.

Modell             Årsmodell     Mil     Pris (kr)

Nissan Navara 2,5 TDI DH    2004        16 700    95 200
Nissan Navara 2,5 TDI DH    2001        23 500    45 000
Nissan Navara 2,5 TDI LE DH    2007        10 200    219 000

Nissan har kommit med ett nytt motoralternativ till sin arbetshäst. En V6 turbodiesel på 231 hästkrafter.

Inne i kupén har Nissan höjt standarden med bland annat bättre bullerdämpning.

Flaket är rejält och man får lasta upp mot 900 kilo beroende på vilken modell man väljer

I baksätet sitter man skapligt men givetvis inte lika bekvämt som i en personbil. Men korta sträckor är det inga problem att sitta här.

Relaterade artiklar