ANNONS

Exklusiva viner i mängder

På Frescobaldi Castle i italienska Nipozzano produceras kvalitetsviner på stora arealer. Familjen som bedriver vinproduktion på fem anläggningar i området odlar vinrankor på 520 och olivträd på 80 hektar. På anläggningen finns även butik för direktförsäljning.
Vinet lagras ett år i ekfat i en lagerlokal i marknivå och därefter ytterligare ett år i ekfat i en källare. Där är det alltid 12-14 grader dygnet runt och året runt. Tre gånger per år töms faten, rengörs med hett vatten och vinet tappas på igen. Det är ett stort arbete som förläggs när det är mindre jobb ute i odlingarna. Ekfaten köps in från Frankrike och kostar 1 000 euro per styck. De används endast en gång och säljs sedan som begagnade till producenter av whiskey och eller billigare viner. Då får man 50 euro per fat. Det går åt 1000 fat per år och inköp av nya ekfat från Frankrike är den enskilt största kostnaden i produktionen.
Å andra sidan säljs de viner som når rätt kvalité på gården för 50 euro per flaska i butik. Det är viner som kan lagras länge och slottets källare finns buteljer som är mycket gamla.
Vin är lönsammare än oliver och träd dras nu upp för att ge plats för mer vin. Ett hektar vin ger cirka 6 000 liter vindruvor vilket blir cirka 4 500 liter vin.

Relaterade artiklar