ANNONS

Forsknings- och utvecklingsbehov i Europa för framtidens livsmedelssystem

tporganics (kopia)
TP Organics, (European Technology Platform of Organic Food and Farming Research and Innovation) har publicerat ett ”position paper” om forsknings- och utvecklingsbehov för framtida livsmedelssystem. Dokumentet är TP Organics inlägg till en workshop som hölls 11 maj med rubriken “Building our future food systems”. Workshopen organiserades av europeiska kommissionen.

Utmaningar
Dokumentet, som fokuserar på livsmedelsystemen efter primärproduktionen börjar med att ta upp de utmaningar de ser i dag inom konsumtion, produktion och för miljön:
Konsumtion

  • Urbaniseringen leder till att kontakten mellan livsmedelsproduktion och miljön där maten produceras förloras. Kunskap om mat, nutrition och matlagning minskar.
  • Konsumenter efterfrågar i större utsträckning färdigmat men kräver samtidigt att den ska vara “naturlig”, hälsosam och äkta.
  • Marknaden består i huvudsak av stora aktörer som styr konsumentbeteendet.
  • Priset för livsmedel speglar inte kostnaden om man räknar in faktorer som miljöpåverkan och folkhälsa.
  • Ökad fetma och undernäring. Nästan 52 % av européerna är överviktiga samtidigt som 33 miljoner människor i Europa riskerar undernäring.

Produktion

  • Produktionsprocesser blir mer komplexa.
  • Mat processas mer, ökad användning av tillsatser, ofta med ett försämrat näringsinnehåll som resultat.
  • Minskad näringskoncentration i livsmedel som en följd av utarmning av jordar och ett allt intensivare jordbruk.
  • Minskad mångfald av råmaterial och minskad mångfald av livsmedel resulterar i “mer av samma sak”.
  • Ökad marknadsföring av livsmedel och mat bildar ett glapp mellan hur livsmedelsindustrin arbetar och hur den uppfattas av konsumenter.
  • Matfusk och bedrägerier är ett hot mot trovärdigheten hos europeiska lantbrukare och livsmedelsindustrin som helhet.

Miljö

  • Minskad biologisk mångfald. Livsmedelsproduktionen är direkt beroende av ekosystemtjänster som pollinering och markbördighet. Minskade ekosystemtjänster kan få allvarliga konsekvenser.
  • Klimatförändringar. Jordbruket står för ca 10 % av EU:s klimatgasutsläpp men påverkas i mycket stor utsträckning av de konsekvenser som klimatförändringarna för med sig.
  • Vattenbrist och vattenföroreningar.

Forskningsområden
TP Organics menar att systemen måste förändras i en riktning med mer rättvisa, transparens, hederlighet och tillit. Livsmedelsproduktion och förädling bör möta de högsta miljöstandarderna och i minsta möjliga mån ändra matens inre egenskaper. Livsmedelssystemen bör producera mat av hög kvalitet med regionala variationer, matsvinn ska reduceras till ett minimum och konsumenter ska vara välinformerade om processer och dess påverkan på miljö och samhälle. De har därför lyft fram nio områden där forskning och utveckling behövs för att denna förändring skall kunna ske. Utöver tekniska innovationer vill TP Organics se sociala, organisatoriska och kunskapsmässiga innovationer.

Matens verkliga kostnad
Kostnaden för konventionella livsmedel speglar inte priset. Kostnad för minskad biologisk mångfald, vattenföroreningar, miljöpåverkan är inte med i beräkningarna. Modeller för att beräkna matens verkliga pris behövs.

Återskapa kontakten mellan konsumenter och producenter
Nya lösningar för att återknyta kontakten mellan konsumenter och producenter behövs. Konsumenter bör veta hur maten produceras och varifrån den kommer.

Förändra balansen i producentkedjan
Affärsmodeller bör designas för att öka värdet av livsmedelsprodukterna tidigare i kedjan. Det kan handla om saker som förädling på gårdsnivå, kortare regionala produktionskedjor och mer rättvisa kontrakt mellan primärproduktion och livsmedelsindustrin.

Transparens och tillit
Konsumenter, lantbrukare och livsmedelsproducenter kräver mer transparens i produktionskedjan. Nya affärsmodeller behövs för att öka transparens och tillit.

Utveckling och värdering av processtekniker
Tekniker där maten processas minimalt och samtidigt bevarar matens sensoriska egenskaper och näringsinnehåll behöver utvecklas. Tekniker med minskat antal tillsatser och som samtidigt ger maten längre hållbarhet behövs också.

Hållbara förpackningslösningar
Förpackningar som ger minimal miljöpåverkan, kan återanvändas, återvinnas eller är biologiskt nedbrytbara behöver utvecklas. Användning av farliga ämnen som bisfenol A bör helt upphöra. Utvecklingen bör gå mot intelligenta förpackningar som exempelvis kan övervaka livsmedlets hållbarhet eller miljön där det förvaras.

Proteinproduktion och konsumtion
Europa behöver bli mer självförsörjande med protein, både vad gäller foder och humankonsumtion. Utveckling behöver ske både i primärproduktionen men också vad gäller processtekniker och effektivitet i senare led. En förändring där vi konsumerar mindre animaliska proteiner och mer vegetabiliska behöver ske.

Hållbara, varierade och hälsosamma dieter
Det behövs forskning om hur stora aktörer kan påverka konsumenter till dieter med mindre miljöpåverkan och bättre näringsinnehåll. Mängden växtbaserade livsmedel behöver öka för att minska miljöpåverkan och förbättra folkhälsan.

Minskat matsvinn
En tredjedel av all mat som produceras slängs och en minskning av matsvinnet är inte bara bra ur ett hållbarhetsperspektiv, det minskar också behovet av högre skördar och utökad jordbruksareal för att maten ska räcka till. Matsvinn är en ekonomisk förlust så en minskning är positivt på flera sätt. Minskningen behöver ske i alla led från producent till konsument.

Viktigt att få med företagen
TP Organics lyfter fram behovet att få med företagen i forskningen. Livsmedelssektorn i Europa är en väldigt diversifierad bransch som består av många små och medelstora företag. Det kan vara svårt för dessa företag att avsätta tid och pengar för forskning och utveckling och finansiella regelverk behöver utvecklas för att underlätta för dem att delta.

Relaterade artiklar