ANNONS

Gasbil med gott om plats

Subaru släpper en gasmotor till sina bilmodeller Legacy och Outback och de blir därmed de första tjänstebilarna som är miljöbilar med fyrhjulsdrift.

Under våren 2012 släpper Subaru sin nya gasmotor. Det är en boxermotor som drivs antingen med biogas eller naturgas. Motorn är på 2,5 liter och utvecklar 167 hästkrafter med ett vridmoment på 229 newtonmeter vid 4 000 varv. Den känns ganska pigg men blir aningen tröttare när den går på gas jämfört med bensin. Motorn startar alltid på bensin och ändrar automatiskt drivmedel till gas när den är varm. Indikeringen på tanknivåerna och vilket drivmedel som används ser man på en liten mätare vid växelväljaren. Där kan man också välja om man endast vill köra på bensin.
Man har en lång räckvidd med nya gasmotorn och kommer hela 120 mil under normal förbrukning varav 40 mil på gas. Anledningen är att Subaru inte har minskat den ordinarie tanken på 65 liter utan behållit storleken och lagt till gastankarna. De ligger i bagageutrymmet och är fyra stycken på cirka 25 liter var. Två av dem ligger i utrymmet där reservhjulet fanns tidigare och två ligger längst in i bagageutrymmet. Tankarna är gjorda av kolfiber och ligger i en aluminiumram. Placeringen av tankarna i bagageutrymmet ger ett minskat bagageutrymme men man får ändå plats med 426 liter i bagaget och man får lov att lasta 450 kg och dra 1470 kg med ett vanligt B-körkort.
Man tankar genom ordinarie luckan där det då finns två påfyllningsmöjligheter, gas och bensin.
Om man väljer gas som drivmedel i sin nya Subaru får man det i kombination med deras automatväxellåda. Den växlar mjukt och vill man, kan man manuellt växla den med växlingspaddlar under ratten. Givetvis har Subaru sin hydrauliska fyrhjulsdrift även om man väljer gasdriven motor. Detta ger en kombination som inte tidigare funnits på marknaden, att en miljöbil tar sig bra fram både på och bredvid vägen.
Man får en bra driftsekonomi då miljöbilar är skattebefriade i 5 år och i kombination med ett reducerat förmånsvärde som är endast 1 139 kronor i månaden är bilen attraktiv som tjänstebil. Det är framförallt till den typen av kunder som Subaru kommer att satsa eftersom många kommuner har krav på sig att köra med miljöbilar och då passar dessa båda modellerna in perfekt, men de kommer även att säljas på den privata sektorn. Priset på gasbilarna blir 337 900 kronor för Legacy och 360 900 kronor för Outback. I det priset får man automatväxellådan och senaste versionen av bilarna som bland annat har backkamera som standard och större backspeglar.

Subaru har utvecklat en gasmotor till modellerna Legacy och Outback med samma terrängegenskaper som tidigare.

I bagageutrymmet har Subaru gömt fyra gastankar därav den lilla förhöjningen i innersta delen av lastutrymmet

Subaru har valt att lägga tankarna i bagageutrymmet för att kunna behålla den ordinarie bensintanken i samma storlek och därmed ha en räckvidd på uppemot hela 120 mil.

Relaterade artiklar