ANNONS

Under jord på Slätte Ekodag


I förmiddags drog årets ekomässa i fält – Slätte Ekodag i Töreboda – igång. Årets tema är Slätte goes under ground – man måste ta hand om sin jord för att den ska leverera skörd. En av mässans arrangörer, Olle Ryegård, sammanfattade förra året:

– 2017 års demoodlingar gav cirka 9 ton per hektar för höstvete med insådd och 3-5 ton per hektar för vårsäd med insådd. Efter skörden var skillnaden radikal mellan parcellerna med och utan insådd. Ett spadtag i ytan utan insådd gav 2-3 maskar och hård jord. Ett spadtag efter en insåningsgröda gav 5-7 maskar, medan mångfaldslinjen med 8-10 arter i insådden gav 15-25 maskar per spadtag.

Olle fortsatte med uppmaningar om att försöka hålla marken bevuxen. Han menar att en procents mullhalt motsvarar 20-25 kg N i markleverans.

Olle Ryegård

– Det är en tusenlapp per hektar i ekoodlingen!

I år är torkan definitivt en snackis på Slätte Ekodag och Olle uppmanade alla att gå förbi Lantmännens demoparcell där man provat att mylla gödselpelletsen på 9 cm djup i stället för 3 cm.

– Vi snackar upp till 20 cm höjdskillnad på den grödan ett år som i år, tack vare fukten som finns längre ner i marken. Jag spår en högre skörd om 1,5 ton per hektar och mer av den viktiga halmen, till priset av 5-7 liter mer diesel per hektar.

Den djupare myllade gödseln har gett den vänstra något kraftigare plantan.

Relaterade artiklar