ANNONS

Jordbruksverket i nya lokaler

Nu flyttar Jordbruksverket till nybyggda lokaler i området Skeppsbron i Jönköping. Höga krav på hållbarhet har varit en röd tråd genom hela arbetet.

Genom flytten minskar lokalytan för myndigheten från 18 000 kvm till 11 000 kvm. Det är möjligt dels genom att vi delar ytor med Skogsstyrelsen, och dels genom bland annat minskade förvaringsytor samt att utformningen av lokalerna är anpassad efter ett nytt arbetssätt som stämmer bättre överens med våra behov.

– Vi har ett uppdrag i vår roll som myndighet att ständigt arbeta med förbättringar och effektiviseringar av vår verksamhet, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket. Vårt nya arbetssätt ska främja samarbetet och innovationskraften i vår verksamhet, vilket vi hoppas ska skapa ännu högre nytta för våra kunder. Många av våra medarbetare arbetar sedan tidigare aktivitetsbaserat och vi får goda resultat i våra mätningar kring hur det arbetssättet fungerar.

Inflyttningsdag är officiellt den 23 mars, men med anledning av den pågående pandemin blir flytten på många sätt annorlunda än det först var tänkt. Alla medarbetare som kan arbeta hemifrån i dagsläget gör det, och så kommer det att förbli även under och efter flytt. I praktiken innebär det att väldigt få personer kommer att vara på plats i de nya lokalerna den första tiden.

Miljöcertifiering och biologisk mångfald
I och med flytten blir kontoret mer hållbart utifrån ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. Fastigheten är miljöcertifierad enligt det internationella certifieringssystemet BREEAM, vilket bland annat innebär att huset har minst 20 procents lägre energiförbrukning än Boverkets byggregler kräver. Uppvärmningen sker med fjärrvärme och vi återanvänder värmen från fastighetens datorhallar. Kylan kommer från vattnet i den intilliggande Vättern. En stor del av husets belysning är även närvarostyrd och alla kranar och toaletter är snålspolande. Fastigheten är byggd av noga utvalda material som är fria från farliga gifter och hormonstörande ämnen.

–Bin är viktiga för den biologiska mångfalden, därför finns en bikupa och ett vildbihotell på taket. Flera av taken har sedumtak som inverkar positivt på miljön, det finns högar med död ved som också bidrar till den biologiska mångfalden genom att fungera som insektshotell. På taket på nionde våningen omvandlar vi sol till energi med solceller, säger Anders Elfström.

Hög andel återanvändning
I själva flytten har vi återanvänt 70 procent av inredning och teknik. Det som Jordbruksverket inte kunde ta vara på har skänkts till välgörenhetsorganisationer eller tagits över av andra myndigheter.

– Att återanvända allt som går är viktigt för oss. Många undrar om det inte blir dyrt att flytta till ett nytt kontor. Den minskade ytan innebär en lägre hyres- och driftskostnad totalt sett, samtidigt som de gamla lokalerna var i behov av modernisering vilket sannolikt hade inneburit en ökad hyreskostnad, säger Anders Elfström.

Relaterade artiklar